зъбния емайл

Екип от учени от университета в Берн, Швейцария след серия от изследвания установяват, че чаят от каркаде е най-опасен за зъбния емайл. Резултатите от изследванията са публикувани от Swiss Dental Journal.

За целите на проучването експертите са използвали 300 млечни и 1020 обикновени зъба, останали в зъболекарските кабинети. Те ги потопили в различни течности в продължение на две минути и след това измерили твърдостта на емайла. Установено е, че чаят от каркаде предизвикал най-голяма ерозия.

След него, на второ място са газираните напитки тип фанта, кола и пепси. Основният фактор за унищожаването на зъбния емайл е рН. Колкото е по-високо то, толкова по-висока е киселинността.

Калциевите добавки помагат за неутрализирането на киселите напитки.

Сините сливи лекуват болни зъби – как?Даровете на природата са много и разнообразни, а качествата и полезните им свойства – несравними. Им…Jun 2 2019skafeto.com

В допълнение експертите съветват да пием бързо и на големи глътки, като по този начин се намалява времето за взаимодействие на зъбите с кисела среда.

Също така те съветват, след като пием, да измием зъбите си или да изплакнете устата си с вода, ако четката за зъби не ни е под ръка, за да предпазим зъбния емайл.


loading...