борба с рака стволови клетки

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ са разработили нов способ за борба с рака. Te откриха, че при различни видове ракови образувания се наблюдават едни и същи симптоми. Например нарушаване на нормалния синтез на зависимия от РНК ензим аденозин деаминаза, който частично отговаря за противовирусната и противопатогенна активност на клетките в организма, съобщава Юрик алърт, цитиран от вестник 24 часа.

Чрез процедура на базата на стволови клетки генетиците успешно „замразяват“ растежа на тежки форми на рак, като например левкемия, и дори достигат до ремисия. Аденозин деаминаза е сред три ензима, кодирани от гени ADAR. Тези ензими регулират генната експресия, като модифицират нуклеотиди в молекули РНК, и са с роля на редактори в развитието на нови стволови клетки. Ензимите са активирани също в ракови образувания на черния дроб, гърдата и при левкемия.

Учените констатирали, че нормалните функции на ензима ADAR1 са потиснати от предракови клетки и че това води до поредица промени на молекулярно ниво, свързани с генериране на ракови стволови клетки в спящо състояние и с резистентност към терапии, предава БТА.

Биолозите отбелязват, че стволовите клетки могат да помогнат за борба с рака дори при пациенти в терминален стадий на заболяването, а сред раковите болести, с които може да се води борба по този начин, са ракът на млечната жлеза и чернодробният рак. При това генетиците поясняват, че редактирането на генома дава възможност стволовите клетки да се обучат да се борят по-бързо с болестта и лечението да се съкрати до няколко седмици.

loading...