поза за сън

Сънят е задължителен за човека, независимо от дейността през деня му. Според международни експерти, цитирани от в. “Дейли експрес”, за най-добрата поза за сън е препоръчително спането по гръб. Специалисти от британската Национална здравна служба напомнят, че всеки индивид се нуждае от достатъчно сън, за да може тялото му да функционира правилно. Ако човек не си набави добра почивка, това неминуемо води до раздразнение. Освен това той трудно се концентрира и здравето му се влошава, пише БТА.

Според експерти от Аляска най-добрата и полезна за здравето поза за спане е по гръб. При нея главата, шията и гръбнакът са в неутрална позиция и се намалява рискът от киселини. Въпреки че осигурява най-качествена нощна отмора и е от полза за здравето, позата за сън по гръб е сред най-непопулярните. Проучване показва, че едва 8% от американците предпочитат да спят по този начин.

Спането по гръб като поза за сън не се препоръчва за страдащи от сънна апнея, напомнят специалистите. Най-популярната поза за сън е феталната, която обаче може да доведе до артритни болки или затруднено дишане. Вместо нея, експертите препоръчват да се спи на една страна.

 

loading...