вредата от солта

Солта е вещество, което е полезно за нас, когато го употребяваме в умерени дози. Разбира се, ако прекаляваме, то може да се отрази негативно на здравето ни. Оказва се обаче, че вредата от солта е доста преувеличена в публичното пространство.

Според Европейското кардиологично дружество твърденията за огромната опасност от солта за кръвоносните съдове и сърцето са мит, предават от zdrave.to. Високият прием на натрий много малко допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания, казаха учените. Солта напоследък се превърна в една от най-ревностно осъжданите храни. Хората постоянно се предупреждават за опасностите от солта, свързвайки нейния ефект върху организма с развитието на хипертония и влошаване на състоянието на съдовите тъкани.

Изявлението, че пагубният ефект на солта върху сърцето и кръвоносните съдове е твърде преувеличен, беше направено от професор Салим Юсуф от университета Макмастър (Канада). Той каза, че неговите колеги са направили щателно проучване и то не разкрива вредния ефект на солта, за който толкова често предупреждават различни диетолози. „Нашите резултати не потвърждават широко разпространеното отрицателно мнение, че дори малкото количество сол е вредно “, каза проф. Салим Юсуф.

Според него само наистина голямо количество консумирана сол може да има неблагоприятен ефект върху организма. Това количество е повече от 6 грама сол на ден. Експертът обясни, че за обикновения човек е просто нереалистично да яде толкова много сол на ден. Освен това трябва да се има предвид, че тялото има механизми, които осигуряват премахването на излишната сол.

За укрепване на сърдечно-съдовата система професорът препоръча активно да се консумират непреработени плодове и зеленчуци, ядки, млечни продукти, както и червено месо в умерена степен. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!3 признака, че прекаляваме със солта в хранатаНатриевият хлорид (готварската сол) е основна хранителна добавка и играе важна роля във физиологията…Jul 27 2019skafeto.comЕксперимент в Япония: Какво става с тялото, ако 1 г. пиете несолен доматен сокНово проучване в Япония разкри какво ще се случи с тялото на жените, ако често консумират несолен до…Aug 16 2019skafeto.com


loading...