Хартиените рецепти остават и ще важат и след 1 юни като алтернатива на електронните, предвижда проект на наредба на здравното министерство, качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Припомняме, след поредица от отлагания е-рецептата трябваше окончателно да замени хартиената на 1 юни, а само преди два дни от НЗОК обявиха публично, че след тази дата няма да плащат лекарства, които се поемат от фонда напълно или частично, ако не са предписани по електронен път. Според предложените промени от служебния здравен министър (твърди се – по предложение на Българския лекарски съюз), е-рецептите ще бъдат въведени от 1 юни, но хартиените ще останат тяхна алтернатива.

От мотивите на МЗ става ясно, че изменението се налага заради опасността определени групи от населението да останат без достъп до лекарствени продукти. „Действащите в момента разпоредби предвиждат предписване и отпускане на лекарства само в електронна среда. Това трябва да се случва чрез генериране от медицинските специалисти на електронни предписания и последващото им изпълнение в аптеките, което прави невъзможно предписването на лекарства при домашно посещение от медицинските специалисти, които нямат договор с НЗОК, както и не гарантира достъп до лечение на пациентите в малки населени места и в отдалечени и труднодостъпни райони“, аргументира се д-р Кацаров.

Срокът за обществено обсъждане е съкратен от 30 на 14 дни и е до 28 май, тъй като няма време за обнародването на предложените промени, които предвиждат още протоколите за химиотерапия да не се преиздават, а ще се изпълняват до изтичане на техния срок на валидност.

Така за пореден път електронизацията на българското здравеопазване се отлага за неопределено време, макар за нея да са изхарчени стотици милиони през последните повече от 15 години.


loading...