Rawvector

Няма съмнение, че до известна степен храната може да повлияе на здравето, възможно ли е обаче тя да се превърне в стандартен подход към подобряването или стабилизирането на когнитивните функции? Ще прочетете в тази статия.

За да поддържате мозъка и паметта в добро състояние, включете в менюто си следните продукти:

• Мазна риба. Съдържа всички известни омега киселини, които влияят благоприятно на когнитивните функции, в т.ч. на паметта и концентрацията. В последно време се отбелязва повишено търсене на биологичноактивни добавки в тези вещества, но те могат да се получат и от храната. За целта се препоръчва не по-рядко от два пъти в седмицата да консумирате риба, най-вече морска – скумрия, херинга… Колкото и да обичате бяла немазна риба, в нея няма достатъчно количество омега-3.

Какви храни да приемаме за добра памет

• Лененото масло също е богато на полиненаситени мастни киселини омега-3 и е добро решение на въпроса за тези, които по някакви причини не могат да ядат мазна риба (заради алергия, ограничения от лекаря, вегетарианство и др.). Лененото масло има специфичен вкус, но се свиква. Употребява се сурово, обикновено в качеството на подправки  към салатите.

Какви храни да приемаме за добра памет

• Яйчен жълтък – в него се съдържа витаминоподобното вещество холин, който влияе благоприятно на концентрацията на вниманието, спомага за подобряването на паметта и нормализира мисловните процеси. Холинът проявява своя благоприятен ефект независимо по какъв начин сте приготвили яйцата си.

Какви храни да приемаме за добра памет

• Горчив шоколад – и това е добра новина. Експертите свързват ползата от него с наличието както на глюкоза, така и на антиоксиданти и флавоноиди в какаовите зърна. Тези вещества противодействат на свободните радикали.

Какви храни да приемаме за добра памет

Не очаквайте обаче, че само с промяна в менюто рязко ще подобрят когнитивните ви способности. Още повече че с нарушения в паметта се занимава изключително и само специалист. Когато говорим за патологии, имаме предвид състояния, влошаващи качеството на живот, а не просто разсеяност, която се случва при всеки човек по някакви причини. Ако имате съмнения за своето състояние, непременно се обърнете към лекар.

В днешно време медицината е способна да овладее ситуация с нарушения в паметта и други когнитивни функции. Ако, разбира се, не отлагате до последно. Ако не се потвърдят подозренията за сериозна патология, на пациента се препоръчват щадящи лекарствени средства с по-малко противопоказания.


loading...