черен пипер

Обикновеният черен пипер може да потисне активността на коронавируса, разкрива Монитор.бг, позовавайки се на резултатите от индийско проучване.

Подправката дължи способността си да се свързва и инхибира вируса, който причинява болестта Ковид-19, на алкалоида пиперин. Въпросният алкалоид придава характерните аромат и пикантност на черния пипер.

В настоящото проучване специалисти от Индийския технологичен институт са съставили компютърен модел за взаимодействие на коронавируса с различни подправки. Оказало се, пиперинът инхибира най-ефективно коронавирусната активност.

Количеството на пиперина зависи от това къде е отглеждана подправката. Например, пиперът от Шри Ланка съдържа 15 на сто алкалоид, а от Виетнам, Индия и Малайзия – от 2 до 7 процента.

Според учените пиперинът се свързва и инхибира някои области на SARS-Cov-2, включително тези, които отговарят за проникването на патогена в тялото и по-нататъшното му размножаване.

Виж още:Коронавирусът настъпва! Пламнаха летище София и ВарнаКоронавирусът проби и на летище „София“! Няколко служители са дали положителни проби, след като са с…Oct 15 2020skafeto.com

Доц. Мангъров: Информацията за коронавируса е некоректна и плашеща!Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ. Ако някой иска …Oct 11 2020skafeto.com

loading...