freepik

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Мозъчните клетки са определен брой и по време на човешкия живот само намаляват. Това беше основната теза, що се отнася до главния човешки орган до съвсем скоро. Оказа се обаче, че това не е съвсем правилно. В интерес на истината повечето неврони се появяват в детството. В някои центрове обаче те се образуват и в зрялата част от човешкия живот и дори в по-късните етапи. Този процес се нарича неврогенеза и протича в най-важната част на мозъка – хипокамуса. Това е центърът, който управлява паметта, емоциите и усвояването на знания, информира вестник „24 часа“.

Някои фактори обаче блокират неврогенезата и имат основна роля за убиването на мозъчни клетки. Най-важните пет от тези фактори са: безсънието, пушенето, обезводняването, стресът и приемът на наркотици.Какво видяхте първо на картинката? Вижте какво говори това за способностите на мозъка ви! (ТЕСТ)Човешкият мозък има две полукълба, които се различват едно от друго по своите функции и областите, з…Feb 14 2017skafeto.com

Възрастният човек има нужда от 7 до 9 часа сън в денонощието. Това е необходимия период на мозъка, за да премине през всички фази на съня – заспиване, дълбок сън, бързото движение на очите под затворените клепачи.

Изследване от 2014 г. пък показа, че дългото бодърстване е причина за смъртта на неврони. Колко е вредно пушенето знаем всички. При всяко дръпване човек вдишва 7000 токсични вещества, 69 от които могат да причинят рак. Пушенето води и до инсулт, който пък убива мозъчните клетки.

Заблуда е, че алкохолът убива мозъчните клетки. Той само съдейства, тъй като при прием на алкохол, организмът се обезводнява. 75% от мозъкът е вода. Затова, ако пиете коктейл отвертка, освен водка и портокалов сок, заредете се и с чаша вода. За всяко едно питие. Това, между другото, важи и за трезвеници – хубаво е да се приема повече вода всекидневно. Изключително опасен е и стресът.

Всеки човек е способен да се „стегне“ под напрежение, но ако определени граници бъдат преминати, това може да е убийствено за мозъка. Много вредни са и наркотиците. Твърдите дроги са истински убийци на мозъчни клетки. Зависимите изпадат в еуфория и става свръхактивни, но губят от невроните, които отговарят за синтеза на успокояващите хормони.Важно за всички! Вегетарианската диета вреди на мозъка ни!Вегетарианството е впрос на личен избор, но се оказва, че може би е по-добре да не минаваме изцяло н…Jan 11 2017skafeto.com