COVID-19 aнтибиотиците

При лечението на COVID-19 aнтибиотиците не трябва да бъдат прилагани прибързано. Това каза пред БНТ пулмологът д-р София Ангелова. Както при всички вируси коронавирусът не се повлиява от тях и те трябва да бъдат вземани само по лекарско предписание. Тя отново напомни – кои са няколкото стъпки при съмнение, че сме заразени.

„В последно време това, което ме впечатлява, всеки се обажда и казва аз съм COVID положителен. Искам да отправя едно послание към всички тези хора виждам изключително голямо напрежение на хората, паника и страх. Това, че си COVID положителен не си обречен, не значи че животът свършва. Хората оздравяват и се връщат на работа. Хората имат нужда от едно изясняване.

Първото нещо е да останат вкъщи, да бъдат изключително спокойни и да приемат много течности, да проветряват дома си, да поддържат връзка с личния лекар и да приемат медикаменти по съвет на лекаря. Да се отпуснат да релаксират, да поставят тялото си в покой, което ще помогне за скъсяване на оздравителния процес. Оздравителният процес е до 14 дни. Хората искат бързо да оздравеят и притискат колегите. Тук става въпрос за борба с вирус, а не с бактерии и лечението не се повлиява от антибиотици. 70% от пациентите са получавали антибиотик, без да имат нужда“, съветва д-р Ангелова.

Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици, защото след това има опасност да остане антибиоточна резистентност, каза д-р Ангелова.

Водещ симптом при 80% от хората е температурата, не се плашете от температурата. Много моля не се плашете от високата температура, тя е защитна реакция в борбата с вируса и че при висок температура вирусите загиват. Не трябва да бързаме да сваляме температурата. Към температурата може да се появи кашлица, а след това и задух. Единият вид задух е да не можеш да премеш пълноценно въздух, той е израз на паниката, на страха. Но когато има задух с повърхностно дишане, с накъсване на думите, този човек трябва да бъде прегледан и тогава да се прецени за болнично лечение. Това са 15% от заболелите и 5% са тези, които имат нужда от интензивни грижи.

Не всички губят обоняние, уточни д-р Ангелова. При някои се получава загуба, при други се получава много силна болка по кожата. Има хора, които имат само температура, която продължава до 2 седмици. Трябва да има търпение, всеки да настрои своя часовник, че заболяването протича до две седмици.

Според д-р Ангелова, хората, които са си направили антигенни тестове, би трябвало хората да се тестват и с PCR и да влязат в регистрацията на РЗИ.

Вижте още:
Проф. Ангелов пред НС: Имаме най-малко лекари след Гърция„Още в началото на епидемията през март бяха определени болници в страната за пациенти с ковид. За о…Nov 12 2020skafeto.com

Мангъров дава нови съвети откакто е началник на Covid отделението в Инфекциозна болница„Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите“, каза пред БНР доц. Атанас Мангъ…Nov 11 2020skafeto.com

Мангъров: За да приемем някой, трябва да изпишем някой„За да приемем някой, трябва да изпишем някой. За тази цел трябва да се облекчат някои от процедурит…Nov 12 2020skafeto.com

loading...