Готвачът на Тодор Живков

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Автомобил от Националната служба за охрана (НСО), в който се е возил бившият първи Тодор Живков, попадна в обява за продан на международен сайт за редки машини из Европа.

Става дума за автомобил Mercedes-Benz S-Class (W126). Синият луксозен седан е произведен през 1983 година и е от версията 500 SEL Твърди се, че бронираната кола е с бивш собственик НСО, а на посоченият телефон, посредник уверява кандидатите, че в нея се е возил Тодор Живков.

До 2019 година колата остава в гаражите на НСО, което означава, че състоянието й най-вероятно е доста добро. Возилото струва 12 хил. евро, като в обявата пише, че цената е по-ниска заради забележки по външния вид, като липсваща емблема, стълбове за флагчета и чистачки на фаровете, но като цяло автомобилът е в прекрасно технически състояние. Пробегът на лимузината в момента е 258 729 километра= От поколението W126 на S-класата са произведени общо 1465 бронирани коли.

Екип на bTV откри бившата държавна кола в столична автокъща, а бивш шофьор на НСО разпозна возилото.

Бронираната S-класа на Тодор Живков е купена на търг от НСО през 2019 г, заедно с други бронирани коли, обясняват от автокъщата.

На същото място се продава и бронираната кола, в която последно се е возил президентът Георги Първанов.

Пенсионираният шофьор на НСО Стефан Мадев ги разпозна.

„Последно возеше прокурора Никола Филчев, преди това президента Петър Стоянов, преди него Петър Младенов и преди това Тодор Живков. Но той е много освежен, а другият го наследи президентът Първанов и в частност съм го карал до 2006 г. и аз. Капсулата е бронирана и това е ценното на тези автомобили“, обясни Мадев.

От пресцентъра на Националната служба за охрана заявиха, че към момента не притежават коли с това описание и не могат да проверят по обявите дали са били собственост на вeдомството. От столичната автокъща също отказаха коментар.
Според Мадев на автомобилите не може да им се търси историческа стойност, въпреки че са возили известни политици.

Виж още:Почина легендарният партизанин Райчо Стоев, който пръв поиска оставката на Тодор ЖивковПочина легендарният партизанин Райчо Стоев, който пръв поиска оставката на Тодор Живков. Тъжната вес…Dec 17 2020skafeto.com


loading...