алигатор годзила

Е, може да ни бъде простено ако сметнем, че динозаврите все още се разхождат по земята, след като сме видели кадри на гигантски алигатор, който се разхожда като Годзила по голф игрище във Флорида. Забелязано във „Валенсия голф и кънтри клуб“ в Неапол (Флорида), по време на тропическата буря Ета, чудовището е излязло на разходка и в евентуално търсене на жертва в клуба тази сряда.

Самият размер на животното накара много хора в социалните мрежи, да се запитат дали всъщност видеото е реално.

Въпреки това, според Дейвид Стин, ръководител на Центъра за изследване на влечуги и земноводни към Флоридската комисия за опазване на рибите и дивата природа, в размера на алигатора няма „нищо необичайно“.

„Това е емблематична история за успеха на разнообразието на видовете и опазването им. Но накратко, няма нищо необичайно в този алигатор или видеото“, казва той в Twitter.

Не за първи път алигатор е забелязан на голф игрището.

През 2017 г. американският голфър Коди Грибъл избута дремещ гатор от фарватера към във водата по време на деня на откриването на Arnold Palmer Invitational в Орландо, Флорида.

Алигаторите (Alligator) са род крокодили от семейство Алигаторови (Alligatoridae). Името „алигатор“ е англиканизирана форма на испанското el lagarto („гущерът“) – името, с което ранните испански изследователи и заселници във Флорида наричали алигатора.

Има два съвременни вида алигатори – американски алигатор и китайски алигатор.

Алигаторите се характеризират с по-широка муцуна (U-образна) и с по-дорзално разположени очи в сравнение с типичните крокодили (V-образна муцуна). И двата съвременни вида са със сравнително тъмна окраска, често почти черна. Но окраската е силно зависима и от водата. Така например води, богати на водорасли, придават зеленикаво оцветяване на алигаторите, а тези обитаващи води с висока концентрация на танин от гниещи дървета са тъмно оцветени.

Сериозна отличителна черта на алигаторите е, че когато челюстите са затворени, само горния ред зъби може да бъде видян, за разлика от типичните крокодили, при който и горните и долни зъби са ясно забележими. Съществуват обаче отделни екземпляри алигатори с челюстни деформации, при които тази отличителна черта е трудно забележима. Очите на възрастните екземпляри отразяват светлина в червен цвят през нощта за разлика от тези на младите (зелен чвят) и това често се използва при нощен лов на алигатори.

Американският алигатор достига средно на тегло и дължина съответно 363 kg и 4 m. Според парка Евърглейд, най-големият описан алигатор във Флорида е бил дълъг около 5,3 m, а за най-големия в света се счита екземпляр, уловен в Луизиана, дълъг 5,8 m. Малка част от тези екземпляри са мерени на тегло, но обикновено масата им е около тон.

Китайският алигатор е значително по-малък с дължина рядко надминаваща 2 m.

Продължителността на живот на алигаторите е около 50 години, но при благоприятни условия може да надмине 70 години. Така например в Белградската зоологическа градина има екземпляр от 1937 година, а в зоопарка на Рига, Латвия – от 1935 година.

loading...