Бай Ганьо

Правнукът на първообраза на Бай Ганьо подготвя откриването на музей, посветен на личността му.

„Бай Ганьо е огледало на българския народ. В „До Чикаго и назад“ се споменава за бай Ганьо Сомов през 1893 година. След като Алеко се връща от Чикаго през 1894 г., пуска в списание „Мисъл“ два свои разказа за този бай Ганьо Сомов. Истината е, че точно този първообраз няма как да е най-лошата сентенция, която е събрана от българите, тъй като едно пътуване тогава до Чикаго е продължавало месец и човек би взел някой, който е отговорен и би свършил работа. Просто интелектът на Алеко и неговото възпитание е имало голяма непоносимост към малките прояви на простащина от страна на българина“, разказа правнукът на Бай Ганьо – Румен Сомов по Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че изложението в Чикаго е изключително голямо събитие.

„Ние имаме оригиналния печат на този български павилион. Това е първият легитимен печат от Съединението. Това е перлата от експонатите в музея. Оскъдна е информацията за самия Ганьо Сомов, защото той е само прототип. Той е събирателен образ на целия български народ“, каза още Сомов.

Според него е важно да се познава този образ. Заради прекаленото припознаване на българите в него сме го заобикаляли, а трябва да се гордеем с него, изтъкна събеседникът.

„Когато започнем да се гордеем с този образ, ние ще покажем, че сме преодолели този негативизъм. Ние се срамуваме от Бай Ганьо, защото се виждаме в него. Той ни показва самите ние какви сме“, подчерта Сомов.

Виж още:Съд спря изчистването на името на поп КръстюАдминистративният съд в Ловеч отмени решението на местния общински съвет от миналата година, с което…Jan 28 2022skafeto.com


loading...