бареков bTV

Лидерът на „България без цензура“ и бивш член на Европейския парламент Николай Бареков дълги години работеше в bTV като водещ на сутрешния блок. Бареков даде интервю за БЛИЦ, в което даде мнението си за сегашното състояние на телевизията.

– Г-н Бареков, по времето, в което Вие бяхте водещ на сутрешния блок на bTV, медията ползваше слогана „телевизията на всички гледни точки“. Продължава ли да спазва този принцип тази телевизия и в момента?
– Реално този слоган се появи след смяната на собствеността на bTV преди около 10 години. Това съвпадна с периода, в който аз напуснах телевизията. На практика считам себе си заедно с други видни личности за основател на тази телевизия. Ние бяхме част от голямото семейство на „Fox news“ и спазвахме всички етични и журналистически стандарти, които бяха зададени от нашия тогавашен собственик Рупърт Мърдок и неговите медии във Великобритания, Австралия и САЩ. Когато г-н Мърдок продаде своите активи, аз напуснах телевизията. Оттам нататък телевизията премина в едно друго русло – малко по-фриволно интерпретиране на фактите, спестяване на всички гледни точки, което е очевидно и известното обществено лицемерие да заемаш корпоративни и други позиции, а да говориш, че това са всички гледни точки. Не, това не са всички гледни точки.

– Напоследък от телевизията дава трибуна на различни обвиняеми, а премиерът Борисов я нарече „Божков ТВ“. Вашият коментар?
– Аз малко съм му сърдит, защото мисля, че с този прякор който сложи на телевизията, успя в неговия типичен стил да промени реално други никнеймове, които хората вече бяха дали на bTV. Единият беше „Босфор ТВ“, който се появи благодарение на турските сапунки, които се вместиха в програмната схема на телевизията. Мога да дам един много конкретен пример, когато ме попита за „телевизията на всички гледни точки“. Сега bTV отпразнува своя 20-годишен юбилей, когато аз напуснах празнуваше 10-ата си годишнина. Тогава бях изтрит от семейната снимка. Мисля, че така постъпват комунистическите диктатури, когато неудобните членове на Политбюро биват изтрити. 10-години по-късно от снимката отпадна и Слави Трифонов. Съжалявам, ние може би като хора и обществени личности в някаква степен сме спорни, както всички известни личности навсякъде по света, но ние на практика вградихме сенките си в тази телевизия. Аз създадох сутрешния праймтайм, а Слави вечерния. Как е възможно създателите на тази телевизия изведнъж да бъдат изтрити от нейната история? Защо bTV след като представя всички гледни точки заложи да представи гледната точка само на г-н Хекимян и г-н Цитаридис? Тогава да бяха празнували 1 година от своето основаване, а не 20.

– Как според Вас се справя Антон Хекимян, който Ви наследи в сутрешния блок?
– Според мен той няма вина за слабото си представяне. На практика Антон беше под моето крило в тази телевизия и се справяше нелошо като репортер. Прави ми впечатление, че в сутрешния блок, който няма предишните рейтинги и гледаемост, задава въпроси, които са му вкарани в устата и са писани от продуцентите. Аз много добре знам кой пише въпросите в тази телевизия!

– Кой пише въпросите в bTV?
– Това е екип от хора, които не са обществено значими и познати. Навремето, когато аз бях в телевизията, обучихме над 100 човека в CNN. Това са хора, които не са преминали достатъчно обучение като журналисти, но са заели доста ключови позиции в тази телевизия и са твърде удобни. Това са анонимни хора. Сега дори да ти спомена някои имена, те няма да ти говорят нищо. Това са хора, които определят политиката на телевизията. Естествено, тези хора слушат кръгът на влияние, които оперативно взима решения в bTV. Този кръг има различни имена. Наричат ги „соросоиди“, „либерални анархисти“, а те самите се наричат „умни и красиви“, сякаш всички останали граждани сме грозни и прости. На практика в обществото този кръг е известен като „Капитал“. Там членуват много олигарси, които са подсъдими и обвиняеми. Това не е клеймо, което правя, а реалната ситуация. Тази ситуация е призната не просто от българската прокуратура. Не просто прокуратурата е повдигнала обвинение на г-н Прокопиев, на г-н Огнян Донев и на други значими български бизнесмени, а съдът гледа тези дела. Част от делата са преминали на първа инстанция, чака ги втора и трета. Разбира се пропуснах г-н Василев. Сега в тази редица се нарежда като обвиняем и г-н Божков, който даде името на тази телевизия.

– Каква е ролята на Венелин Петков в оперативното ръководство на bTV и как той промени тази телевизия?
– Предлагам да не издигаме в пиедестал и да не превишаваме ролята и задачите на тези хора. Г-н Венелин Петков е едно приемливо лице на задкулисния кръг, който управлява bTV. Както Хекимян, така и Венелин Петков не беше лош репортер. Той беше майстор на т.нар. сторита – новина, която в рамките на минута и половина разказва една човешка история, през която се разказва голямата новина. Никога в първите 10 години на тази телевизия, г-н Петков и г-н Хекимян не са били в нейния авангард. Само ще напомня, че новините на тази телевизия, като изключим г-жа Люба Ризова, се правеха от хора като моя милост и от хора в другия лагер като Бенатова и Шекерова, но те също вече не са там. Г-н Петков е от третия ред хора в bTV, които заеха своите позиции на първия ред без време, но те са послушни и затова се задържат дълго време на постовете си.

– Как тълкувате срещата между директорът на bTV Флориан Скала и Васил Божков с Борисов в централата на ГЕРБ и опитите на телевизията да се разграничи от бизнесмена с 18 обвинения?
– Честно казано аз не познавам г-н Скала, но като човек, който е управлявал телевизии, бил е шеф на новините, водещ и мениджър, винаги съм имал огромно съмнение към хора, които идват от чужбина, за да управляват нюзрум в България. Разбираш ли колко е абсурдна тази ситуация? Все едно сега ти като шеф на голяма информационна агенция изведнъж да отидеш и да станеш шеф на CNN,да кажем на клона им във Вашингтон. Г-н Скала идва в България и изведнъж бива забъркван във всякакви ситуации. Слава Богу, че г-н Божков го е завел в кабинета на г-н Борисов, защото по същата логика, той можеше да се озове в кабинета на някой бос, който е обявен за национално издирване. На всичкото отгоре Борисов ги е приел в неговия партиен офис, където има право да приема всякакви хора. И като премиер също може да приема всякакви хора. Въпросът е какво правят на едно и също място и по едно и също време, и как така г-н Божков изведнъж се оказва водещата фигура и той презентира генералния мениджър на първата по значение телевизия в България? Тук те излизат с обяснението, че едва ли не водят потенциален рекламодател. Да, но г-н Божков с неговата лотария не беше рекламодател на bTV!

– Беше разкрит скандален договор между Българският спортен тотализатор и bTV по силата на който телевизията е взела 8 милиона лева за малко повече от 3 години. След проверка на КЗК по този случай, bTV отказа да покаже договора. Как ще коментирате тази ситуация?
– Нашето гражданско сдружение „Антикорупционен фонд“ направи също опит да получи този договор. Българският спортен тотализатор е държавно дружество и има право да взима търговски решения, но от този договор не става ясно на какъв принцип между три големи национални телевизии е избрал точно bTV, а г-н Божков с неговата лотария избира конкурентната телевизия. На мен тази работа ми намирисва на нагласена история. За съжаление виждам, че може би в нагласяването на тази история участват точно хората, които са били при премиера Борисов, т.е. г-н Божков и г-н Скала някакси са преразпределили пазара. Ще Ви покажа документи от Комисията за ценни книжа и фондови пазари в САЩ. Като човек, който има пряк достъп и до Белия дом и да американското законодателство и като единствения българин, който е посетил Националния трезор на САЩ, мога да кажа, че преразпределяне на пазара, създаване на картели, търгуване с вътрешна информация и търговия с влияние – това са престъпления, които американското законодателство наказва с 200-300 години затвор. Тук не говорим за доживотни присъди, а за назидателни присъди пред цялото общество. Манипулацията на пазарните отношения в една демокрация за мен е най-голямото престъпление, след посегателствата срещу човешката личност.

Виж още:Бареков: Слави е бард на първите мутри, без БТВ сега щеше да е с гъдулка някъде в Студентски градСлави Трифонов учреди партията си „Няма такава държава” при доста съмнителни обстоятелства – без мед…Nov 15 2019skafeto.com

Бареков запали ефира: Виктор Николаев е гьонсуратВиктор Николаев едва ли може да бъде морален стожер по темата „Апартамент гейт“, показа справка на а…Apr 18 2019skafeto.com

loading...