парче дърво рибар Хонконг

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Тази история звучи като истинска приказва, но е съвсем реална и се е случила в Хонконг. Главен герой в нея е беднякът Мин Куок от Хонконг. Той хранел семейството си с улов на риба, която продавал на пазара, съобщава агенция „Блиц“. По нищо не се очаквало животът му да се промени, но се случило истинско чудо.

Един път уловът му го довел до пълно отчаяние, защото вместо риба изтеглил с мрежите си парче дърво. Но тъгата му не продължила дълго. Той забелязал, че от дънера изтича жълта течност, приличаща на масло. Мин Куок разбрал в този момент, че е изтеглил с мрежата си „Златната Рибка“, защото в тях било Агарово дърво, което е безценно за медицината и парфюмерията, тъй като се явява безценен източник при изготвянето на ароматни вещества. Дървесината, която той оценява на 600 килограма, тежи много повече от 100-килограмовия му улов от първия му ден след Лунната Нова година. Ако е най-висококачествената дървесина, тя може да струва 18 милиона долара, но дори и в най-ниския край на гамата, 5 000 щатски долара за килограм, това е потенциално достатъчно, за да стане хонконгски милионер.

Мин Куок успял да продаде почти веднага това парче дърво. За колко точно милиона не е ясно. Сега той лови риба само за собствено удоволствие със собствена лодка, която отплава всяка сутрин от собствения му кей, построен около собствената му вила на брега на океана.

Агаровото дърво е много рядко и много ценно тропическо дърво, принадлежащо към род Aquilaria, с основни представители A. agallocha, A. malaccensis и A. crasna, което при заразяване с плесен започва да отделя и да насища дървесината си с изключително благоуханна смола. Негова родина е Индия и страните от Югоизточна Азия.