2000-годишен библейски свитък е открит в Юдейската пустиня, съобщи израелската служба за антики. Това е първата подобна находка десетилетия след като бяха открити свитъците от Мъртво море – т.нар. Кумрански ръкописи. Останките са открити в пещера в Юдейската пустиня в по време на проучване на пещерите в района, финансирано от Министерството по въпросите и наследството на Йерусалим.

„Ето делата, които вие трябва да вършите: говорете истина един другиму; праведно и миролюбиво съдете при портите си. Никой от вас да не мисли в сърцето си зло против ближния си, и лъжлива клетва не обичайте, защото всичко това Аз мразя, казва Господ”, гласи един от откъсите от книгата на пророк Захария.

Свитъкът е написан на гръцки, но Божието име се появява на староеврейски иврит. Той съдържа пасажи от книгите на Малките пророци, включително Наум.

„Целта на тази национална инициатива е да спаси тези редки и важни ценности от историческото наследство от ръцете на крадците“, заяви директорът на службата за антики (IAA) Израел Хасон.

„Новооткритите фрагменти са сигнал за събуждане към държавата. Трябва да бъдат отделени ресурси за завършването на тази исторически важна операция. Трябва да гарантираме, че ще възстановим всички артефакти, които все още не са открити в пещерите, преди да го направят крадците. Някои от нещата са безценни”, каза още Хасон.

Пещерата, известна като „Пещерата на ужаса“ в резервата Нахал Хевер в Юдейската пустиня, се намира на около 80 метра под върха на скалата и до нея може да се стигне само с въже.

„Това определено е вълнуващ момент, тъй като представяме и разкриваме на обществеността важна и значима част от историята и културата на Израел“, заяви Хананя Хизми – ръководител на отдела по археология на гражданската администрация в Юдея и Самария.

Още в края на 40-те години с първите открития на свитъците от Мъртво море учените разбират за останките от културното наследство на древното население, обитавало земите на днешен Израел. Сега в рамките на тази национална операция, която продължава работата на предишни проекти, са открити нови находки и доказателства, които хвърлят допълнителна светлина върху различните периоди и култури в региона. Откритията свидетелстват за богат, разнообразен и сложен начин на живот, както и за суровите климатични условия, които са преобладавали в региона преди стотици и хиляди години.

Вижте още:
Тайните архиви на Ватикана и какво криятМистериите и интригите са присъщи за Светия престол. Хората винаги ще се чудят какви религиозни авто…Mar 6 2021skafeto.com

Какво има в тайните части на Хеопсовата пирамида?Какво има в тайните части на Голямата пирамида в Гиза е било тема на многократни проучвания. Голямат…Feb 20 2021skafeto.com


loading...