Бил Гейтс

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Бил Гейтс ежегодно публикува списъци с книги, които препоръчва за четене. С наближаването на астрономическото лято и сезонът на отпуските, милиардерът предлага 5 нови заглавия, предава Дир.бг.

„Докато съставях списъка си с препоръчани книги за лятото, осъзнах, че темите, които покриват, звучат доста тежки за четене през ваканцията. Тук има книги за равенството между половете, политическата поляризация, изменението на климата и тежката истина, че животът никога не върви така, както ни се иска на младини“, споделя Бил Гейтс.

Съоснователят на Microsoft допълва, че нито една от книгите в списъка му не е над 600 страници. Освен това те са леки за четене. Авторите на заглавията са трима писатели, един журналист и един учен.

„Всеки от тях успява да вземе актуална тема и да я обясни по завладяващ и четивен начин без излишни сложности“, допълва Гейтс.

Ето и книгите, препоръчани от Бил Гейтс за лятото на 2022 година:

„Силата“ на Наоми Олдърман

„Тази книга я прочетох по препоръка на по-голямата ми дъщеря. Романът използва една единствена идея — какво ще стане, ако всички жени по света изведнъж придобият силата да произвеждат смъртоносни електрически удари с телата си?
„Силата“ на Наоми Олдърман изследва ролите на половете и равенството между тях. Книгата разкрива пълното измерение на злоупотребите и неправдите, които много жени изпитват днес“, споделя предприемачът.

„Защо сме поляризирани“ на Езра Клайн

„Като цяло съм оптимист за бъдещето, но има и неща, които ме тревожат. Едно от тях е нарастващата поляризация в Америка, особено когато става въпрос за политика.
В тази проницателна книга Клайн убедително твърди, че причината за това разцепление е човешкият инстинкт да позволим на груповите идентичности да ръководят вземането на решения.

Книгата е основно за американската политика, но е и завладяващ поглед върху човешката психология“, споделя Гейтс.

„Магистралата на Линкълн“ на Амор Таулс

„Поставих „Джентълмен в Москва“ на Таулс в списъка си с летни книги още през 2019 г., но този последващ роман ми хареса още повече.

Действието се развива през 1954 г. и разказва за двама братя, които се опитват да пътуват от Небраска до Калифорния, за да намерят майка си. Пътуването им обаче се отклонява от курса.

Изглежда, че нашите лични пътувания никога не са толкова линейни или предсказуеми, колкото бихме могли да се надяваме“, казва милиардерът, според когото романът наистина си заслужава.

„Министерство на бъдещето“ от Ким Стенли Робинсън

„Когато рекламирах книгата си за изменението на климата миналата година, много хора ми казаха, че трябва да прочета този роман, защото драматизира много от въпросите, за които бях писал.

Радвам се, че го купих, защото е страхотен. Робинсън представя една ангажираща история, обхващаща десетилетия и континенти, пълна с очарователни идеи и хора“, споделя Гейтс. Ким Стенли Робинсън стана известен в България с научно-фантастичната си трилогия посветена на колонизирането на Марс.

Как светът наистина работи, от Вацлав Смил

„Това е един шедьовър на един от любимите ми автори. За разлика от повечето книги на Вацлав, които се четат като учебници и се задълбочават в една тема, тази е написана за широка аудитория.

Ако искате кратко, но задълбочено образование в числово мислене за много от основните сили, които формират човешкия живот, това е книгата, която трябва да прочетете“, обяснява Гейтс за препоръчаната от него книга.

Още от Любопитно