Божията майка

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Копието, което тази седмица пристигна в Банско от Света гора, е било поставено около 3 седмици до оригиналното свето изображение на Божията майка, за да може да помага на млади и стари, на здрави и болни, пише България днес.

Това е втората икона, която монаси от Атон дават на планинското градче. Преди време бансканлии измолват духовниците от манастир „Дохиар“ (десети в йерархията на атонските манастири и смятан за един от най-красивите) да им нарисуват „Старозаветна Троица“. Монасите се съгласяват. Иконата е нарисувана, изпратена в България и поставена в храма. Местните жители разказват, че започват да се случват чудеса на изцеление – болежките на много хора изчезват след чиста и искрена молитва пред светото изображение.

Това вдъхновява местните жители да измолят от атонските монаси нова икона. Втората светиня е изработена на Света гора с благословението на Неврокопския митрополит Серафим и е осветена при своя първообраз в Зографския манастир. Средствата за нея са събрани от православни християни от Банско, както и от дарители от други градове. В кампанията са се включили мнозина, като и тези с минимални дарения са помогнали за реализирането на идеята.

Иконата, която е покрита със злато и сребро, бе донесена у нас лично от игумена на Зографския манастир – архимандрит Амвросий. Тя вече пристигна храм „Св. Троица“ в Банско, където е поставена за постоянно поклонение.

Виж още:Иконата на Богородица „Нерушима стена“ е чудотворнаИконите са едно от нещата, които са посредници между хората и Бог. Вярата е това, което ги прави чуд…Sep 1 2020skafeto.com


loading...