скулптура

В България има изключително много талантливи хора, които по една или друга причина са решили да живеят и творят в друга страна. Често причината за преместването им е, че у нас талантът им не е оценен подобаващо и имат трудности с прехраната си. Днес ще ви представим една интересна история именно на талантлива българка, която живее в чужбина от години.

Българската скулпторка Мария Кълъчлъоглу, която от над 40 години живее в Истанбул, вмести града и неговите отличителни символи в своя творба, съобщава Анадолската агенция, пишат от novini.bg. Новата ѝ скулптура показва любовта на българката към града и неговите забележителности – Кулата на девицата, Света София, Галата. Всички те са част от скулптурата й на жена в реален размер с дълга коса на букли.

Кълъчлъоглу споделя, че като артист се чувства щастлива, че е дошла в Истанбул рано. „Израснах тук, учих тук, съществувах тук“, казва тя. Скулпторката обяснява, че творбата ѝ представлява живота. Най-голямо вдъхновение за нея е бил турският поет Орхан Вели. „Слушам Истанбул със затворени очи“, цитира тя стих от известно стихотворение на поета.

Скулптурата е вид изящно изкуство, чиито произведения се изработват в обемна пространствена форма от твърди или пластични материали. Те се създават чрез оформяне или комбиниране на твърди материали, предимно от камък, като мрамор, метал, стъкло или дърво, или пластични материали като глина, плат, полимери и по-меки материали. Терминът може да се отнася и до произведения, включващи звук, текст и светлина.

Отлети обекти могат да бъдат представени като скулптури. Материалите могат да бъдат третирани чрез отстраняване, например резба. Могат да бъдат сглобявани, например чрез спояване, или правени по-твърди, например изпичани, формовани или отливани. Може да бъде прилагана декорация на повърхността, например оцветяване. Скулптурата е пластично изкуство, изразното средство е пластиката. Включва използването на материали, които могат да бъдат отливани или моделирани.Обич, обвита в легенди – обречената любов между Кемал Ататюрк и Димитрина КовачеваЕдва ли има човек, който да не е чувал за създателя на модерната турска държава – Кемал Ататюрк. Тов…Jun 15 2018skafeto.comКак лъжат туристите в Турция в магазини и кръчмиВ много страни, туристите носят много пари, и Турция не е изключение. Ето защо местните хора се опит…Aug 26 2019skafeto.com


loading...