Илия Русинов с някои от знаковите си концепти - и с модела, от който някога тръгва пътят му

Пушево е селце на 12 километра от Велико Търново. Както повечето български села, и то е жертва на обезлюдяването в последните десетилетия – от някогашните близо хиляда жители са останали 116, а и те са предимно възрастни хора. Днес Пушево е спокойно място, където почти нищо не се случва. Но тъкмо оттук някога тръгва историята на един от най-значимите автомобилни дизайнери на Америка през ХХ век.

Илия Русинов, наричан „Ръс” от колегите си в „Дженеръл Мотърс”, си отиде през ноември миналата година, три месеца след като навърши 90. През половината от този забележителен живот той бе дизайнер в GM – работейки с няколко поколения светила в тази професия, като се започне от легендарните Харли Ърл и Бил Мичъл, и се приключи с Ед Уелбърн.

Самият Русинов остана на позицията помощник главен дизайнер в продължение на три десетилетия.

Българин e дизайнер на автомобилните вкусове в САЩ 3 десетилетия
Русинов като млад дизайнер в „Дженеръл Мотърс”.

Междувременно упорито отказваше десетките предложения за повишения, защото, както обясни пред един журналист през 90-те, предпочитал свободата на ателието за концептуален дизайн пред принудителните ограничения в реалното производство. Всъщност Илия превърна детската си мечта да рисува коли в занимание за цял живот.

„Татко продължи да рисува почти до края на живота си. Това му беше в кръвта”,

разказа синът му Пол след погребението.

Българин e дизайнер на автомобилните вкусове в САЩ 3 десетилетия
Илия Русинов с баща си Иван, сам сериозна фигура във Ford и в щатската автомобилна индустрия като цяло, и с майка си Прония, учителка по пиано от Варна

Пол Русинов носи името на прадядо си Павле, от когото започва американската история на рода от Пушево. Понеже бедното откъм земя полупланинско селце трудно изхранва растящото си население, през 1902 г. Павле Русинов заминава на гурбет отвъд океана. В Пушево да се грижи за семейството е оставен големият му син Иван.

Но Иван също мечтае за Страната на неограничените възможности и на 19 години залага част от нивите, извървява пеш 20-те километра до Лесичери и се качва на влака.

В Америка успява да открие баща си и старият Павле се прибира у дома да се грижи за фамилията, а Иван остава да учи. Завършва по два класа за година, после се дипломира като инженер и започва работа във Ford Motor Company (в аналите на компанията ще го откриете като Evan P. Russinoff). Жени се за българка – Прония, учителка по пиано, и на 27 август 1930 година в Детройт се ражда синът им Илия.

Като всяко нормално момче, и той прекарва детството си в рисуване на коли по полетата на тетрадките. Но увлечението му малко надхвърля това на съучениците му. Записва се за курс по автомобилен дизайн по пощата – пряк прародител на днешните онлайн курсове – заради обещанието, че лекциите се съставят под надзора на самия Харли Ърл, гения зад дизайна на General Motors. Не е много ясно дали наистина е било така, но скоро Илия има възможност да се учи от Ърл не по пощата, а лично – и съвсем отблизо.

Българин e дизайнер на автомобилните вкусове в САЩ 3 десетилетия
Моделът, с който Русинов печели националния конкурс на Fisher. Наградата се равнява на едногодишна заплата, която той инвестира в образованието си     

Докато учи в художественото училище, приятел го съветва да участва в националния конкурс за дизайн на Fisher Body Craftsman’s Guild. През първата година е трети, а на следващата го печели, заедно с голямата награда от 4000 долара. През 1949 г. това са много пари – горе-долу една годишна заплата (преизчислени според инфлацията, днес биха били около 42 200 долара). Илия ги инвестира в бъдещето си като професионален дизайнер. През 1954 г. завършва промишлен дизайн в реномирания Pratt Institute, и по препоръка на преподавателите си е поканен на интервю в GM.

„Ти имаш бензин в кръвта!”

възкликва Бил Мичъл, легендарният създател на Corvette Stingray, докато преглежда папката му със скици.

Българин e дизайнер на автомобилните вкусове в САЩ 3 десетилетия
Реклама на Pontiac Grand Prix от 1966, създаден от Илия Русинов

През първата си година в GM Илия работи под прякото ръководство на Харли Ърл и Мичъл. Фокусира се върху концептуалните модели, от които редовите дизайнери черпят вдъхновение за серийните модели.

Много от идеите в скиците на Русинов после намират място в някои от най-емблематичните американски коли на 50-те, 60-те и 70-те, и задават тона в автомобилната мода за години напред.

Но има и някои серийни модели, създадени от него: като Pontiac Grand Prix и Firebird, Oldsmobile Toronado, Chevrolet Camaro. Русинов е сред създателите и на Corvair – пословичен с инженерните си недостатъци, но забележителен като дизайн автомобил.

Българин e дизайнер на автомобилните вкусове в САЩ 3 десетилетия
Илия с Corvair, за чийто дизайн има съществен принос

За разлика от много други емигранти, фамилията Русинови не прекъсва връзките с България. Иван Русинов се връща в родината два пъти, през 1962 и 1970. Синът му също не забравя корените си, и неслучайно двете му внучки са кръстени София и Елена.

Дори и в момента една творба на Илия Русинов е част от експозицията на Детройтския институт по изкуствата, разказва automedia.investor.bg. В разговор с един американски журналист познатите му почти в един глас споделят, че ще го запомнят не само като талантлив дизайнер, но и като съвършен джентълмен и отличен цигулар, готов винаги да посвири за удоволствие на приятелите си.

Българин e дизайнер на автомобилните вкусове в САЩ 3 десетилетия
Илия не спрял да рисува почти до самия си край, споделя синът му

Снимки: Семейна колекция, Eva McGuire

Израелска фирма разработи революционна батерия за електрически автомобилиИзраелската компания StoreDot обяви във вторник, че като забележително постижение в индустрията на е…Jan 20 2021skafeto.com


loading...