билки България

България е взела престижноти първо място по производство на билки и подправки в Европейския съюз. Това показва анализа на европейската статистическа агенция Евростат. През 2017 г. в страната ни са отгледани общо 81 000 тона ароматни и медицински растения, както и подправки. С тези данни изпреварваме почти два пъти втория най-голям производител в ЕС – Полша, където са добити 44 000 тона. На трето място се нарежда Испания с 32 000 тона.

България освен с билки е и сред най-големите производители на слънчогледови семки. Страната заема второ място с близо 2.1 млн. тона и изпреварва с малко Унгария. Първа е Румъния с 2.9 млн. тона.

Реколтата от 7.5 хил. тона малини през 2017 г. отрежда четвърто място на България в ЕС. Най-голямо е производството на малини в Полша – 104 хил. тона. Испания и Великобритания заемат втора и трета позиция съответно с 43.5 хил. тона и 15.5 хил. тона.

България е на четвърто място и по отглеждане на сладки череши. Реколтата от плода е 48 хил. тона, като пред страната са само Италия, Испания и Гърция.

България е петият най-голям производител на тютюн за 2017 г. В страната са отгледани общо 13 хил. тона. Италия и Полша са лидери с 48 хил. и 32 хил. тона.

В производството на ориз, люцерна, дини, праскови и кайсии България е на шесто място в ЕС, показва още изследването на Евростат.

Рецепти от Петричката пророчица баба Ванга за лечение с билки на повечето болести от А до Я (ЧАСТ XIХ)Баба Ванга е известна не само с предсказанията, които е правила за България и за света.
Тя е имала с…
Aug 1 2018skafeto.com

loading...