kaksepravibg.com

Статистики сочат, че около 3,5 милиона българи живеят извън територията на България. Някои от живеещите в чужбина са намерили компактни български емигрантски общности, но дори когато са заобиколени от сънародници, много неща им липсват от родината. Разпитахме няколко българи в чужбина какво най-много им липсва, когато са далеч от дома си и днес ще ви представим крайните резултати. Ето някои от нещата, които за българите са най-носталгични, когато са далеч от България.

Има ли разлика в състава на хранителни продукти у нас и в чужбина?Експертна група съставена от Европейската комисия е провела тестове на състава на 128 различни храни…Jun 29 2019skafeto.com

Истинското кисело мляко

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
DarikNews

За произхода на българското кисело мляко няма много писмени документи, но наличните макар и оскъдни, дават основание да се приеме, че то е продукт, различен от съществуващите видове кисели млека в различните части на земята. В България киселото мляко е навсякъде около нас. Ще го намерите върху мусаката, по витрините на супермаркетите, в ресторантите, сладкарниците. То е основна съставка на традиционни български ястия като таратора и снежанката. Всеки българин, който живее извън пределите на страната, знае колко е различен този млечен продукт в чужбина. Той се нарича йогурт и вкусът му е немислимо да се сравни с традиционното кисело мляко.

Баба Марта

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
Епицентър

Типично български празник, който е повод за радост както на малки, така и на големи. Хората се обединяват и подаряват т.нар. мартенички на любимите си, за да им пожелаят много здраве през годината. Това всъщност е езически празник, който е присъствал в традициите на прабългарите. Празнува се само и единствено в България и няма нищо общо с християнската религия.

Зимнината

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
Bistro.bg

Домашна едросмляна лютеница, буркани с хрупкави кисели краставички, различни комбинации от царска туршия за вечерната трапеза, конфитюри за по-сладък живот, домашен мед за следобедния чай и т.н. Можем да изброяваме до безкрай видовете зимнина, които се приготвят преди зимата от бабите.  Зимнината по същество се появява като стремеж да се запазят определени храни от един сезон в друг за по-дълго време, без да се развалят. Този стремеж съществува в българската култура, започвайки с кисело мляко и бялото сирене и стигайки до консервирането на храните в буркани. А по време на комунизма се превръща в отличителна черта на българската икономика и традиция. Когато са в чужбина, българите често се опитват да пресъздадат вкуса, който познават от детството си, но изглежда, че магическата съставка – любов – може да се намери само в пределите на любимата България.

Дългите разговори с чаша кафе 

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
blog.bohemia.bg

Кафето и дългите разговори било то навън или в домашна атмосфера са присъща черта на всички балкански народи. В България може буквално да прекарате часове в дълги разговори с приятел, а персоналът в кафенето няма да има нищо против. Но на запад нещата не са съвсем така, там всички бързат, никой няма време за дълги разговори посред бял ден и хората пият кафето си буквално на две глътки или в движение.

Баница с боза за закуска

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
gotvachkata.com

Докато са живеели в България, повечето българи не са закусвали всеки ден баничка с боза, но в момента, в който вече нямат възможност, тази уникална комбинация започва да им липсва. На запад пекарни много, но като нашата баница с боза няма никъде.

Семейната вечеря на Бъдни вечер

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
az-jenata.bg

Носталгия, но и оптимизъм, празнично настроение и надежда – такова е настроението преди Коледа и Нова година на българи в чужбина, отдавна напуснали родината. Традиционната вечеря изобилства от нечетен брой постни домашно приготвени ястия, на които се наслаждава цялото семейство преди да започне отварянето на подаръците след полунощ. Това е на всеки българин любима традиция, която със сигурност е част от детството на всеки от нас.

Вкусът на зеленчуците

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
maistorplus.com

Сортовете зеленчуци, отглеждани в България, изглеждат по-различни от тези в Западна Европа, Австралия и САЩ. Българите, които са свикнали с богатия вкус на зеленчуците у дома (доматите са най-болната им тема) е трудно да ядат зеленчуци без вкус, закупени от пазарите в чужбина.

Емоционалността

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
webmiastoto.com

Българите сме открито емоционални – това е част от нашия манталитет. Може да се разбере какво чувстваме само с изражението на лицето ни. Ако сме щастливи, го показваме. Ако сме ядосани, също го показваме. Ето защо на някои българи в чужбина им е трудно да живеят в страни, в които взаимоотношенията са по-резервирани, комуникацията и взаимоотношенията са по етикет и нито положителните, нито отрицателните емоции се изразяват публично.
Ще се завърнат ли някога в България нашите икономически емигранти, които заминаха за Испания?Едно е ясно, емиграцията води до изсмукване на по-способната и по-предприемчива част от българите от…Mar 16 2017skafeto.com

Българското хоро

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
bojentsi.com

Магията на българското хоро е могъща. Тя те увлича в себе си, унася те в един ритъм, който съвпада с ритъма не само на твоето сърце, а и на всички други, с които сте се хванали за ръце и се носите по необятната фолклорна музика. Традицията за българите да играят хора по сватби, рождени дни и други колективни събирания по хубав повод е неизменна част от всеки от нас. Напълно обяснимо е, да им липсва тази магия на българския фолклор.

Шкембе чорба

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
Gotvach.bg

Всеки е опитвал поне веднъж това българско лекарство за махмурлук. Да живееш в страна, където не могат да ти предложат шкембе чорба на всеки ъгъл, би било трудно за всеки българин.

Разговорите с таксиметровия шофьор

Какво най-много липсва на всички българи в чужбина
News.bg

Единственото, което бихме могли да кажем по този повод, е: „Ей, съсипахме я тая държава!“

24-годишен български отличник и история за напускането му на БългарияНа редакционната поща на skafeto.com дойде писмо от младия Атанас Щерев, пожелал да сподели своята п…Mar 29 2017skafeto.com

 

loading...