българската кухня

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Българската кухня е до болка позната на всеки от нас и смятаме, че няма нещо, което може да ни изненада. Истината е обаче, че въпреки нашите познания в областта на собствената ни кулинария, има някои супер храни, които не познаваме, а е добре да сме запознати с качествата им, за да можем да се възползваме от тях.

Българското кисело мляко, домашната лютеница, както и родните плодове и зеленчуци са сред „супер храните“, които трябва да са част от ежедневното ни меню, пишат от actualno.com. Това обобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Светлана Моминска, експерт по диетика и хранене.

Тя уточни, че не отрича вносните храни, но и поясни, че тези, които се отглеждат по нашите географски ширини, са идентични с нашия генофонд и са много полезни за организма ни.

„Винаги когато се започва изграждането на една диета трябва да се мине медицински преглед и всеки режим трябва да е индивидуален, защото може трима човека да са с наднормено тегло, но да имат различни заболявания. Единият може да има сърдечно-съдови проблеми, в следствие на повишен холестерол. Тук диетата на Узунов няма да работи, защото базовият холестерол е висок. При хората с диабет, например, не могат да се прилагат големи количества плодове, защото съдържат фруктоза.

Трети човек може да е пълен, но да има непоносимост към лактоза, което означава, че той не може да се храни с млечни продукти. Трябва диетолозите да се съобразят и с това какво обичат хората- те не трябва да консумират ястия, които не харесват“, посочи още специалистът.

Тя подчерта и, че режимите на хранене трябва да се изготвят единствено и само от медицински специалисти. Тяхната продължителност също трябва да се определя от лекар.
Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!Семена от босилек – непознатата супер хранаНапоследък все по-често се говори за супер храните. Най-нашумелите от тях определено са семената от …Apr 24 2019skafeto.comПчелното млечице се оказа най-магическата супер храна в светаПрез цялата история множество култури  и традиции по света  са считали пчелното млечице за  „фонтан …Mar 26 2018skafeto.com