бананите

Бананите са един от плодовете, които са особено вкусни, а на всичкото отгоре се хапват много лесно, тъй като само трябва да ги обелим. Някои хора ги избягват, защото са по-калорични, но истината е, че можем да си позволим да ги хапваме, поне от време на време, защото в тях има редица хранителни вещества и витамини, които са необходими на организма ни. Понякога обаче, когато видим тъмните петна по кората на банана, решаваме да не го ядем, защото смятаме, че е презрял.

В повечето случаи, когато купуваме банани, избираме такива, които нямат никакви петънца по кората, пишат от actualno.com. И правим огромна грешка! Петънцата показват, че бананите са узрели. А скорошно проучване доказва, че колкото по-узрели са бананите, толкова по-полезни са те. Напълно узрелите банани съдържат веществото TNF – туморонекротизиращ фактор, който има силата да се бори с анормалните клетки.

Когато бананът започне да зрее, по кората му започват да се образуват тези петънца. Колкото повече са те, толкова по-полезен е бананът. Узрелите банани оказват положително въздействие върху имунната система, а най-важното е, че имат противоракови свойства. Изводът – купувайте си банани с петна по тях!

Бананите (Musa) са род дървоподобни растения, макар технически да са тревисти растения. Терминът банан се използва и за продълговатите плодове на дървото. Първоначално бананите са култивирани от праисторическите народи на Югоизточна Азия и Западна Океания. Банани се отглеждат основно в тропическите области, но могат да растат в около 107 страни. Отглеждат се предимно за храна, за фураж и като декоративни растения.

Бананите притежават различен цвят когато узреят – най-често са жълти, но могат да бъдат червени и розови в зависимост от вида и сорта. От кулинарна гледна точка бананите биват десертни (когато са напълно узрели са жълти и сладки) и банани за готвене (остават зелени). Почти всички банани, които са предмет на търговия са от десертен тип, като едва 10 – 15% от световното производство е за експорт. Съединените американски щати и Европейския съюз са основни световни вносители.Болест заплашва световното производство на бананиФузариозата TR4 е открита за първи път през 90-те години на миналия век в Малайзия и Индонезия, като…Aug 24 2019skafeto.comФин бананов сладкиш, който не се печеЕто ви едно страхотно предложение за сладкиш! Особено е подходящо, ако научите, че ще имате изненадв…Aug 13 2019skafeto.com


loading...