Винету

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Едно от водещите германски издателства – Ravensburger Verlag, изтегли две предстоящи книги от каталога си заради обвинения в расизъм, съобщава Сега, цитирайки „Гардиън“. Става дума за романи с Винету – любимия индиански герой на поколения, включително на бившия български премиер Бойко Борисов. Литературният дебют на персонажа е през 1875 г., но предстоящите два романа в каталога на „Равенсбургер“ няма да излязат, а издателството обмисля и дали изобщо да публикува романи за Винету в бъдеще. Спрени са както продажбите към книжарници, така и поръчките в Amazon от вторник насам. Издания на „Винету“ от други издателства са все още достъпни, отбелязва „Гардиън“.

Спрени са не оригиналните романи за индианския вожд, а две детски книги, базирани на скорошния филм „Младия вожд Винету“ и предназначени за читатели на възраст 7+. От издателството коментират, че действието им е в отговор на „множеството негативни реакции“. Решението на Ravensburger Verlag повдигна въпроса дали не трябва да бъде изтеглен от показ и филмът, който се прожектира в кината в Германия.

Карл Май, авторът на „Винету“, умира през 1912 г. Той е считан за първия автор на бестселъри на немски език и е един от най-продаваните германски писатели на всички времена. Романите му, които първоначално започват като подлистници във вестници, са продадени в около 200 милиона копия по света и са преведени на над 40 езика. Историите в тях проследвяват приятелството между Олд Шатърхенд – немски имигрант в САЩ и разказвач, и Винету, вожд на апачите и негов кръвен брат. Карл Май, очевидният прототип на Олд Шатърхенд, не е излизал никога извън Германия до момента, в който романите му носят световна слава. След това посещава САЩ веднъж, и то само в района на Ню Йорк.

По книгите са създадени безброй филмови адаптации, известни като „зауеркраут уестърни“ (зауеркраут е традиционно немско ястие – кисело зеле), театрални пиеси и др. Винету е еднакво обичан в Източна и Западна Германия по време на Студената война. След обединението продължават да се организират Винету-фестивали, най-популярният от които – в Бад Зедеберг – привлича около 250 000 души годишно. Романите на Карл Май са толкова популярни, че дори нацистите се отказват да ги забранят, въпреки че противоречат на техните расови идеали чрез героизирането на цветнокожи. Смята се, че дори Адолф Хитлер е бил фен на „Винету“, припомня „Гардиън“.

В днешни дни обаче социалните медии повдигнаха разгорещен дебат за това, че индианските романи възпроизвеждат расистки стереотипи, чиито корени са в колониализма. Обвиняват ги в „културна апроприация“ заради начина, по който описват коренните жители на Америка. Според някои коментатори, цитирани от Die Zeit, провинциалната идилия, която Май описва, е „лъжа, която изцяло подменя геноцида на коренното население, несправедливото отнемане на земята им от белите заселници и разрушаването на техния естествен хабитат“.

Таблоидът „Билд“ поведе обратна кампания, наричайки подобни реакции „истерия“ и „изгаряне на кладата на героя от нашето детство“. Директорът на Ravensburger Verlag Клеменс Майер заяви, че книгите трябва да бъдат разглеждани в историческа перспектива, срещу която те противопоставят „романтизирана картина с много клишета“.

Още от Любопитно