Посетителите, които разглеждат хилядолетните пластове на десетметровия вал на брега на Дунава край Винча (град близо до Белград), трудно могат да си представят, че преди 7500 години тук е съществувал град, и то сред най-старите в Европа. Археологическите находки потвърждават това и разказват историята на величествено селище от епохата на неолита, по време, когато търговията е процъфтявала, войни не е имало, а по тези места е кипял живот.

„Това се доказва от останките от къщи, открити при разкопки в горния слой, които са изгорели при пожар преди 7000 години”, казва Драган Янкович, който отговаря за археологическия обект. Той изтъква, че останките са се запазили толкова добре именно заради пожара, който ги е консервирал. Става дума за дървени къщи, които са били измазани и отвън, и отвътре с два-три слоя мазилка, а когато изгорели, мазилката се изпекла и на нея останали отпечатъците на дървените стени. Всички къщи са градени в правилна геометрична система, в прави редици и без дворни места около тях, което говори за градско селище.

Селището е възникнало на самия бряг на Дунава, на важен кръстопът, но на високо място, където Дунав никога не прелива. За 1000 години е имало три големи пожара, но върху основите на старите сгради изниквали нови и така се появил цял хълм с височина осем метра, на чийто разрез сега се виждат тези слоеве.

Винча – градът, който пази тайни от 7000 г. край Дунава
Разпространение на Винчанската култура

„Разбрахме, че по това време не е имало войни. За това свидетелстват селищата, които са се строяли на открито, без сериозна фортификация, а няма и находки на оръжие. Т.е. това е бил един от най-щастливите периоди в историята на Европа, когато нейният център е бил на Балканите“, казва Янкович.

Винча – градът, който пази тайни от 7000 г. край Дунава
Типична глинена фигурка на идол изработена в периода на Култура Винча, Британски музей, Лондон. Снимка: Yak/wikipedia

Той припомня, че през  година в лондонска лаборатория окончателно е било потвърдено, че жителите на района около Винча първи в Европа са топили мед, по същото време, когато това е ставало и в Месопотамия.

Търгували са с обсидиан от Карпатите, който бил един от най-търсените материали за изработка на сечива, и живачна руда цинабарит, която се добивала от близка мина и се изпозвала за получаване на рядката червена боя цинобър.

Археологическите находки се простират на площ от 15 хектара, но само малка част от повърхността е проучена и кой знае още какви фантастични тайни се крият тук. Обектът е открит от първия сръбски археолог професор Милое Власич още в началото на 20 век.

Винча – градът, който пази тайни от 7000 г. край Дунава
Винчанско писмо

Във Винча няма адекватни условия за излагане на откритите предмети. За съхранението им все още се използва една барака, получена през 1985 година от армията, но вече доста пострадала от лошото време. Затова обектът не отговаря на изискванията, които трябва да го превърнат в туристическа атракция.

Винча – градът, който пази тайни от 7000 г. край Дунава
Глинени урни. Снимка: Sanja2509/wikipedia

Цялата околност на Винча е богата на история. Известно е, че в съседното село Ритопек е открита 28-килограмова римска златна броня.

Вижте още:
Погребана над 4000 години, древна култура може да преосмисли „Люлката на цивилизацията“Как малко известно сред широката публика място на име Джирофт, може да промени позната ни история? Н…Mar 27 2021skafeto.com

Какво се е случило с подводния град с пирамиди до Куба?Преди повече от десетилетие екип от изследователи работят по мисия за проучване на западното крайбре…Oct 29 2020skafeto.com

По-древни от пирамидите – нови разкрития в ирландски гробнициТе са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници разкриват неочаквани факти за могъ…Jul 28 2020skafeto.com

Млечният път е пълен с мъртви извънземни цивилизацииИзследванията показват, че Млечният път може да е пълен с мъртви извънземни цивилизации, които са би…Dec 27 2020skafeto.com

Мистерията на извънземните фигури от Нуку ХиваЧетириъгълният остров Нуку Хива представлява атол с площ 330 квадратни километра, дължината му е 30 …Aug 11 2020skafeto.com

loading...