висок интелект

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Всеки от нас има някаква представа за ума си и способностите му, но поне веднъж се е чудил дали притежава наистина висок интелект, или е средностатистически човек. Разбира се, има най-различни фактори, които определят интелигентността ни, но днес ще ви представим още един признак за висок интелектуален капацитет.

Хората с висок интелект имат по-добри сетивни способности, откри ново изследване. Под сетивни способности се има предвид способност от типа на това да може да определите в коя посока летящи обекти се движат по-бързо, пишат от obekti.bg. Тези хора също така са по-добри в блокирането на фонова информация, която би могла да повлияе на тяхното решение. Представете си топка, хвърлена с много висока скорост – един интелигентен човек ще успее да предвиди нейната траектория по-бързо от останалите хора.

Високият коефициент на интелигентност е симптом, че мозъкът работи по-бързо на ниско ниво. Това демонстрира, че интелектът е нещо много повече от простата способност успешно да се решават загадки или да се вземат успешни решения. Резултатите са дошли след изследване, по време на което хора са били молени да отговорят на въпроса дали линии на екран се движат и ако да в коя посока. Д-р Дудже Таджин, съавтор на изследването, обяснява:

“Именно защото интелектът е толкова обща понятийна конструкция не може да се проследи до само една изолирана част в мозъка. Но понеже тази задача е толкова проста и толкова близко свързана с интелекта тя може да ни даде насоки за това, кое прави мозъка по-ефективен, и, в резултат, човекът по-интелигентен”.

Ето каква задача е била дадена на хората в изследването. В следното видео те е трябвало да определят движат ли се линиите или не, и ако да – в коя посока, наляво или надясно. Резултатите показали, че по-интелигентните хора са били по-бързи при определяне на посоката на движещите се линии. Но те са се справяли по-зле с определянето на движението при по-големите образи.

“Бързият ум и бързата реакция обикновено вървят ръка за ръка”, обяснява другият съавтор в изследването, д-р Майкъл Мелник. Лошата реакция при големите образи показва, че по-интелигентните хора са по-добри в потискането на фоновата информация.Така например, представете си автомобил, който се движи по улицата. По-голямата част от зрителното ви поле е заето с фон: пътят, сградите, небето и други. Колкото по-добре успеете да се изолирате от всичко странично, толкова по-добре ще успеете да се фокусирате върху това, какво се случва с колата.

Вижте още:
Топ 10 на хората с висок коефициент на интелигентностИзвестно ни е че има учени по света с много висок коефициент на интелигентност или IQ. В листата поп…Jan 14 2020skafeto.com Учените доказаха! Френската любов развива интелектаАмерикански изследователи разкриха каква е връзката между любовния живот и нивата на интелигентност …Nov 23 2018skafeto.comВеганството – ясно е влиянието му върху интелектаВеганството е начин на живот, който в последните години придобива все повече популярност както у нас…Sep 10 2019skafeto.com