вредните фактори на храната

Американски учени са създали първата система, която отчита баланса на ползата за здравето и вредните фактори на храната – предишната се фокусира само върху една от тези две групи фактори. Резултатите от работата на специалистите са публикувани в списанието Nature Food, пише сайтът Защото.

Разработена от диетолози и здравни специалисти в университета Tufts, системата включва най-съвременни научни доказателства за това как характеристиките на над 8000 храни могат да повлияят положително или отрицателно на здравето.

Рейтингът оценява 54 различни характеристики в девет измерения, свързани с основните хронични заболявания.

Той позволява да се оценяват не само суровите продукти, но и ястията, приготвени от тях, включително сложни блюда, както и напитките.

Всяко хранене, напитка или смесено хранене получава краен резултат, вариращ от 1 (най-малко здравословно) до 100 (най-здравословно). Изследователите са установили, че 70 или повече точки са разумна оценка за храни и напитки, които трябва да бъдат препоръчани и поощрени.

Храната и напитките с резултат 31-69 трябва да се консумират умерено. Всичко, което има резултат 30 или по-ниско, трябва да се употребява минимално.

За основните категории храни средният резултат от Food Compass е 43,2. Най-ниският резултат е за предястия и сладки десерти (средна оценка 16,4).

Най -висока „оценка“ получиха зеленчуците – 69,1, плодовете – средно 73,9, както и бобовите растения, ядките и семената – 78,6.

Сред напитките средният резултат варира от 27,6 (за газирани и енергийни напитки със захар) до 67 за изцяло натурални плодови или зеленчукови сокове.

Нишестените зеленчуци получиха средно 43,2 точки. Средната оценка за телешкото месо е 24,9, за домашни птици – 42,67, за морски дарове – 67,0.

„След като излезе от рамките на принципа „яжте зеленчуци, избягвайте газираното“, обществеността не разбира как да направи по-здравословен избор в магазина за хранителни стоки, кафенето или ресторанта“, изтъкна ръководителят на изследването Дариуш Мозафарян.

„Потребителите, политиците и дори хранителната индустрия търсят прости инструменти, които да помогнат на всеки да направи по-здравословен избор на начин на живот“.

Още от Любопитно


loading...