Скрибина

Съществуват много места в България, които имат изключителни сили, известни на хората от дълги години. Те са надарени със специална енергия и хората вярват, че определени ритуали, изпълнени на тези места, имат огромно влияние върху живота им. Скрибина е връх и местност на разстояние един километър южно от село Сатовча в Западните Родопи край река Бистрица и на около километър от местността Кара кая (Черната скала). Известен е с древното светилище със същото име.

В този район на Родопите могат да се видят множество скални арки (наричани от местното население „мушилки“, „промушилки“), но тази от местността Скрибина е най-известната от всички, благодарение на това, че на място се изпълнява „жив“ древен ритуал за здраве и изцеление.Дъб в село Рани Луг расте върху лечебно мястоВ трънското село Рани Луг местните могат да се похвалят с 300-годишен дъб, който е номиниран в надпр…Feb 12 2019skafeto.com

Местните жители на община Сатовча наричат древното светилище „Камъка“. Арката на светилището е пробита високо в естествената скала. Разположена е в дъбова горичка, цялата осеяна с изоставени дрехи на болни хора.

Връх Скрибина - неповторимо светилище със специална енергия

До нея се достига по дървена стълба, окичена с червени конци – мерки на ръста на болните. В обреда е включен и огънят – чрез опалване на болния в кръг при позицията – „горе“. Извършва се след провирането му през скалния отвор. Следва изоставянето на старата болна същност чрез събличането на старите дрехи тук и плащане за полученото здраве.

Последното става чрез поставянето на дребни монети върху скалната площадка след арката. Забележително е вярването, че женските и психическите болести тук се лекуват не от камъка, а от голямата черна змия – стопанин на святото място, която вика по обредно-магически път посветена в лечебните практики жената-лечителка.Магическите качества на кашите – здравословната храна за всяка възраст и сезонОще от бебешка възраст, след като спрем майчиното мляко започваме да ядем различни вкусни каши. В на…Oct 12 2018skafeto.com


loading...