Археологията винаги е пълна с изненади. Когато започне една разкопка, екипът никога не знае какъв ще бъде следващият артефакт, който ще види бял свят. Много пъти находката е еднообразна – керамични парчета или древен боклук. Но има и редки случаи, когато копаенето се окаже разкопка за цял живот и е сигурно, че ще бъде поместена в редица заглавия в медиите. Такава е историята на това невероятно археологическо изследване в Китай. Уникалната гробница е на Лиу Хъ, пълна с два милиона монети и други луксозни предмети.

В нея са открити зашеметяващите 10 тона древни китайски монети в само една гробна камера. Няма съмнение, че историята на древен Китай е била изпълнена с чудеса и разточителност, но това откритие наистина поставя летвата още по-високо.

 

Великото откритие

В района на днешния град Нанчан, провинция Дзянси, археолозите откриват едно от най-важните открития на нашето време и със сигурност едно от безпрецедентните находки на Китай. Откритието е направено неочаквано. Изслушвайки доклади за някои дребни грабежи на гроб в района на града, президентът на Института за културно наследство и археология на провинция Дзянси, Сю Чанцин, бързо се свързва с Ян Джуин и Института по археология на Дзянси.

На 24 март 2011 г. екипът посещава въпросната „дупка“ и прави откритието на живота си. Постепенно се разкрива разгърнат гробничен комплекс и бързо се потвърждава величината на обекта в него. Години са нужни, за да се разкрие напълно този набор от гробници, разположени на 3700 квадратни метра със стени, чиито дължина достигат 900 метра.

Въпреки че екипът бързо заключава, че част от гробниците вече отдавна са разграбени някога в древната история – приблизително преди 1100г., количеството на разкопаните съкровища бе изумително.

Степента на запазеност и броят на находките имат връзка със сложността на гробния комплекс. Гробницата е близка до подземен „град“, с множество камери, свързани с коридори и наклонени пътеки.

Влизаме в годината на Металния плъх, ето какво те очаква според китайския хороскопКитайската Нова година през 2020 г. започва в събота, 25 януари и завършва на 11 февруари 2021 г. Сп…Nov 13 2019skafeto.com

Забележителното място предоставя някои от най-добрите археологически открития в съвременната история, особено в Китай. Счита се за най-добре запазената кралска гробница от периода на династията Хан (206г. Пр. Хр – 220г.). Размерът на откритията е умопомрачителен и със сигурност даде важен поглед върху кралските погребални практики на древен Китай, както и богатството на неговите благородници.

Изкопани са над 20 000 предмети от злато, мед, нефрит, кехлибар и бронз. Всеки артикул е екстравагантно направен – фината изработка и невероятните детайли са очевидни още от пръв поглед. Сложността и екстравагантността всъщност са толкова сложни, че се водят усъвършенствани дори по днешните стандарти. От сложни златни висулки, фигури и декоративни елементи до нефритени предмети и бронзови съдове , мечове и огледала. От зашеметяващи кехлибарени фигурки, бронзови камбани и теракотени войници до императорски печати и надписи, шахматни дъски и кухненски съдове – броят на артефактите е невероятен.

Тук са открити и някои особено важни находки. Един пример е голямо бронзово огледало със сложна картина на гърба, изобразяваща прочутия китайски философ Конфуций.
Огледалото след това става известен като „Огледалото за обличане „Конфуций“. Това е и най-ранният известен оцелял портрет на древния философ.
Аналектите на Конфуций

Другото революционно откритие е изгубената версия на Чи Лун от Аналектите на Конфуций (Избрани мисли). Аналектите са формирани в три отделни версии в древността – Лу Лун, Гу Лун и Чи Лун. Предполага се, че последният е изгубен вече 1800 години, докато не бе открит в тази гробница. Подобно на повечето произведения от този период, Чи Лун е написан на тънки бамбукови ленти (около 5000 броя). Неговото повторно откриване е крайъгълен камък в съвременната археология.

След Китай създадва ли и Русия своя „Велика дигитална стена“?След прословутата „Велика китайска дигитална стена“ и в Русия се наблюдават последователни стъпки къ…Nov 5 2019skafeto.com

Друго решаващо откритие е погребението на кон и колесница. Древните китайци от династията Хан имали строги разпоредби относно тези видове погребения. Това е първото от този вид, открито на юг от река Яндзъ. Гробната яма съдържа останките от пет екстравагантни дървени колесници и скелети от 20 коня. Всички те са придружени с около 3000 броя изключително сложни бронзови и златни съоръжения за езда и колесници.

В съчетание с всички останали находки – повече от 500 броя изящни нефритени изделия, 5000 парчета злато, сребро и бронз, 500 броя керамика и 3000 дървени лакови изделия, обектът в град Нанчан засенчва всички други археологически открития от династията Хан в Китай до този момент.

 

Планове след смъртта

Най-интересното откритие със сигурност е уникално в световен мащаб. В северната част на гробницата археолозите откриха изумителна находка – около 2 милиона бронзови монети. Те имат общо тегло над 10 тона и днес струват около 50 килограма злато. Всички монети бяха натрупани, формирайки двуметрова могила.

Монетите са с кръгла форма и квадратна дупка в средата. Подобни монети са се ползва ли през по-голямата част от древен Китай. Тази дупка е създадена, за да може монетите да бъдат нанизани и по този начин да бъдат транспортирани и преброени по-лесно.

 

В Китай откриха уникална гробница с 2 милиона монети
Нефритен звяр и златни слитъци, намерени в гробницата на Лиу Хъ, маркиза на Хайхун и бивш император от династията Хан

Спекулира се, че 2 милиона монети биха били високо ценени по онова време – еквивалент на един милион щатски долара. Монетите са еднократното най-голямо откритие от този тип в днешно време. Те са изключително добре запазени, като някои от тях имат дори останали пръчки и оригинално „нанизано” оформление. Древните китайци погребвали своите благородници с всички блага, необходими им в отвъдния си живот. Съдейки по такова богатство и толкова много монети, починалият със сигурност имал големи планове след смъртта си.

 

Лиу Хъ – маркиз на окръг Хайхун

Скоро бе потвърдено, че гробничният комплекс в Нанчан принадлежи на известната историческа фигура от периода на династията Хан – Лиу Хъ, маркиз на Хайхун. Хайхун е древен окръг, който съответства на местоположението на днешния град Нанчан.

Лиу Хъ (ок. 92-52 г. пр.н.е.), е бил един от уникалните герои от историята на династията Хан и древен Китай. Внук на Лиу Чъ, император „Ву“ от династия Хан, който бе седмият и най-дълго управляващ император от династията Хан.
Интересното е, че при император „Ву“ за първи път е създаден „Път на коприната“ след като успява да победи северните номадски племена и осигури безопасен маршрут от централен Китай до Европа.
Грандиозната гробница на Лиу Хъ

Лиу Хъ умира през 59 г. Пр. Хр. на едва 33 години. В последствие титлата бе наследена от най-големия му син Лиу Дайцон, втория маркиз на окръг Хайхун.

Тези богати находки и новаторски открития в гробницата също ни доказват, че Лиу Хъ не е бил толкова незначителен, както го представят съвременниците му. Ясно е, че Лиу Хъ е бил най-видният и богат местен аристократ по време на династията Хан, който непрекъснато се е страхувал от своя император Сюан.

Писмо от момиче вдига духа на полицейско управление в ТайванТийнейджърка, живееща в източния окръг Хуалиен, Тайван, написа писмо, за да благодари на местния пол…Sep 3 2019skafeto.com

Самото откриване на гробницата е от голямо значение за китайските учени и изследователи, тъй като осигурява решаващ поглед върху древно китайското общество и династията Хан, погребалните практики и вярванията в задгробния живот.

Откритията на версията на Чи Лун от Аналектите на Конфуций, както и картината на този философ и много от неговите последователи, потвърждават политиката на династията на Хан, която заявява, че „ще почита единствено Конфуцианството“ като основна философия.

В Китай откриха уникална гробница с 2 милиона монети
Личният печат на Лиу Хъ

Освен откриването на Чи Лун, което бе внимателно написано върху 5000 бамбукови ленти, бяха открити и много други дървени плочи и надписи, осигуряващи поглед върху периода. Тези бамбукови ленти, макар и трудни за четене поради натрупалата се с времето влага и кал, бяха старателно разделени, каталогизирани и запазени. С помощта на инфрачервено осветление надписите станаха ясни и доста лесни за четене. Експертите от Китай съобщават, че процесът на документиране на всички надписи ще отнеме приблизително още пет години.

 

Богатство отвъд представите ни

В историята на Китай династията Хан се счита за златен век. И в този период, Лиу Хъ, макар маркиз по титла, бе за кратко провъзгласен за император на Хан (27 дни). Историята на пръв поглед го подминава, но сега няма съмнение, че Лиу Хъ бе нещо повече от забавен, вулгарен и екстравагантен благородник, който имал навика с лека ръка да изразходва на богатството си.

В Китай откриха уникална гробница с 2 милиона монети
Значката маркиза на Хайхун

Неговото богатство и влияние бяха важни и днес най-сетне се доказват от голямото богатство, с което той е бил изпратен. И времето беше благосклонно към гробницата му – това е една от най-добре запазените древни китайски гробници и археологически обект, който е мечтата на всеки ентусиазиран археолог – пълен с фино запазени чудеса.

И в крайна сметка гробницата на Лиу Хъ илюстрира интересен паралел между Изтока и Запада, показвайки ни колко далеч древните китайци изпреварваха своите съвременниците. По време, когато Юлий Цезар непрекъснато се издигаше към върха, китайците вече преживяваха своя златен век, привързани към чистия блясък на аристократичния си живот. И това ни показва колко разнообразна е историята на света и уникалността на древните китайски династии.

Новият инструмент на САЩ може да бъде античен дълг на КитайСледващият ход на президента на САЩ Доналд Тръмп в търговска война с Китай може да бъде античен дълг…Sep 4 2019skafeto.com

Тайван представи собствен автономен електрически минибус (ВИДЕО)Тайван показа вчера собствен автономен електрически минибус в столицата си Тайпе. С това действие пр…Aug 27 2019skafeto.com

loading...