гатанки

Гатанките са сред онези забавни и поучителни неща, които всяко дете обича. Те хем са интересни, хем помагат на малчуганите да научат нови неща. Днес ще ви представим няколко гатанки за деца, които затрудняват дори възрастните. Помните ли колко обичахте гатанките като деца? Имаше книжки с гатанки, предавания по телевизията и какво ли още не, предават от actualno.com. Повечето бяха лесни, но има и такива, които бяха истински главоблъсканици. Предлагаме ви да опитате да отговорите на следващите 9 гатанки. Почти сме сигурни, че няма да успеете да познаете и половината.

1. Има много зъби, но нищо не яде. Що е то?
2. Кой говори всеки език?
3. Кое е това, което може да обиколи света, без да мърда от мястото си?
4. Кое е високо в началото и малко, когато остарее?

5. Как хвърляте топката, така че да се върне в ръцете ви?
6. Какво е това, което е твое, но обикновено го използват другите?
7. Може ли човек да не спи цели 30 дни?
8. Какво е това, което може да отива нагоре и надолу, без да мърда от мястото си?
9. Има ли глава без мозък?

А ето и отговорите:
1. Гребенът.
2. Ехото.
3. Марката.
4. Свещта.

5. Нагоре.
6. Името.
7. Може. Спи през нощта.
8. Пътят.
9. Може. Глава лук.

Гатанката е жанр от народното творчество. Гатанката представлява кратка остроумна загадка, основана на иносказание, метафора и паралелизъм, при която свойствата на обектите и явленията се обрисуват непряко, а посредством техни характерни прояви.

Заедно с народните песни, приказките, поговорките и пословиците те образуват „общността“ на народното творчество. Не всички гатанки са народни, по подобие на тях са създадени и много авторски, най-вече от детски писатели и фолклористи. Автори на български гатанки са Петко Славейков, Асен Разцветников, Асен Босев и други.

Вижте още:Този тест побърка Facebook: Кой е с предимство (Снимка)От време на време в Интернет се появява някоя снимка, която на пръв поглед не е нищо особено, но сам…Nov 16 2019skafeto.com


loading...