Георги Иванов

На 10 април 1979 година излита първият български космонавт – Георги Иванов Какалов, станал известен като Георги Иванов. За изпълненият с премеждия полет и постиженията на българския космонавт се знае доста. Малко известно е, че преди аварийната ситуация, когато всичко се движи по план, Георги Иванов става и първият българин, заснел Земята от орбита.

Космонавтът за пръв път сподели своите кадри на Земята с широката общественост, публикувайки ги в YouTube. Снимките са направени на около 200 километра над земната повърхност, пише Дир.бг.

Аварийната ситуация настъпва, когато космическият кораб „Союз 33“ трябва да се скачи с космическата станция „Салют-6“. От там обаче виждат искри от двигателя и съобщават на космонавтите в кораба. Отказва една от системите, както и главния двигател.

Решено е „Союз 33“ да се върне на Земята. Оказва се обаче, че резервният двигател наистина има проблеми. След като е активиран той не успява да се изключи 188 секунди след старта си, когато е предвидено да спре.

Командирът Рукавишников изчаква максимално допустимото допълнително време от 25 секунди, след което ръчно спира двигателя. В резултат на прекалено силния импулс, капсулата навлиза в атмосферата по балистична крива под много остър ъгъл. При достигане на по-плътните въздушни слоеве ускорението нараства до 10G за над две минути.

Георги Иванов споделя по-късно, че тренировките с голямо натоварване са се извършвали в продължение на 30 секунди, като ускорението е било 8G. Въпреки това, физическата им подготовка позволява те да издържат на по-голямото натоварване.
Твърди се, че по време на напрегнатата ситуация командирът Рукавишников получава припадък, докато пулсът на Иванов остава нормален и не се променя. Първият български космонавт успява да извърши необходимите действия, за да върне корабът безопасно на Земята.

Той обаче опровергава тази информация и твърди, че тя е произлязла от объркване и разказ на руснака за тренировка, при която командирът губи съзнание и бордният инженер, в случая – Иванов, поема управлението на мисията.

Въпреки това Рукавишников неведнъж е благодарил на българина, че е спасил животът му в Космоса.

Корабът „Союз 33“ успява да се приземи успешно по балистична траектория, като кацането става на 12 април 1979 година. Георги Иванов прекарва 1 ден и 23 часа в Космоса, като извършва 31 обиколки около Земята.

След полета Георги Иванов е посрещнат като герой и получава множество почетни звания. СССР използва натрупаните данни от полета, за да развие космическата си програма, добавяйки нови протоколи и тестове, които да не допуснат случването на подобни аварии.

Днес капсула на „Союз-33“, с която се приземява първият български космонавт, се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.

Виж още:Кой смени името на Георги Иванов и защо „Жигула“ стана „Лада“Стара максима: човек не си избира името. Нито онези, които са му го дали – родителите. Да, ама не съ…Apr 11 2017skafeto.com


loading...