гиганти Антарктида

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Преди милиони години жителите на ледения континент са били много по-големи от днешните пингвини – размерите им са били 20 метра дължина и 8 метра височина. Става въпрос за подвид динозаври, обитавал континента преди около 70 милиона години, преди Антарктида да се заледи.

Доказателства за древни форми на живот се откриват благодарение на разтопения лед на южния континент. Преди откритията се правеха предположения, че Антарктида е кипяла от живот. Сега предположенията са потвърдени.

Все още е в процес на проучване дали динозаврите на южния континент имат общи корени с титанозавъра, който се среща в други части на света. Въпреки огромния си размер, динозавърът е бил тревопасно. Предполага се, че са преминали към сушата по провлаците, които по-късно са потънали.

Наличието на титанозаври дава почти 100 процента сигурност, че Антарктида някога е била богата на гори и други форми на живот. Изследователите се опитват да разберат какво е предизвикало образуването на ледената шапка. Някои предполагат, че съвременната наука може да е пренебрегнала някои минали събития, предизвикали заледяването.