Главното мюфтийство

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Покрай истерията с въвеждането на зелените сертификати за ваксинация срещу коронавирус, главният секретар на Главното мюфтийство у нас Джелал Фаик се зарови в историята и доказа, че не откриваме топлата вода. Сертификат за ваксинация е бил въведен още в Османската империя.

Документът, който показа на снимка пред Дир.бг Фаик, се намира в Държавния дигитален архив в Истанбул и най-вероятно е от поставяне на ваксина срещу едра шарка. Фаик, който е историк по образование, разчита надписа на автентичния сертификат от 1900 г. Той е издаден от Османската държава на Константин, 22-годишен християнин от град Аматия, в северната част на Турция. Младият мъж, който тогава се е ваксинирал срещу едра шарка, е бил бояджия по професия.

„Да се види, че това не ни е за първи път. Това сме го играли преди един век! Да видят хората, че е имало ваксинация и преди един век. Да се види, че благодарение на науката сме успели да предотвратим това целият свят да измира от едра шарка. И сега в момента го изживяваме същия период“, коментира Фаик.

Всъщност, по времето на Османската империя вариолата е сред най-разпространените инфекциозни болести. От писмото на лейди Монтагю, съпругата на британския посланик там тогава, в Турция ползват още от 19-и век своеобразна „ваксинация“ срещу едрата шарка, взаимствана от Китай. Тя пренася метода в родината си след завръщането на семейството от дипломатическата мисия на съпруга. А Великобритания е и родина на съвременната ваксина срещу вариола, открита от британския лекар Едуард Дженар.

Главното мюфтийство

Джелал Фаик прави сравнение с темпа на ваксиниране у нас и в Турция. В страната с население 85 милиона души са ваксинирани вече 62% от хората с китайската ваксина, а немалка част от турците са си поставили и бустерна доза, вече от препарата на „Пфайзер“, казва Фаик.

Според него имунизацията в южната ни съседка върви добре, заради силната медийна информационна кампания. „И главно в медиите не се позволяваше да говорят антиваксърски настроени хора. Имаха медийни изяви, но не бяха в големите и най-популярните медии. Освен това там хората вярват в техните държавни мъже и в политиците, не че няма антиваксъри“, коментира главният секретар на Мюфтийството.

Неговото ръководство е ваксинирано, включително и самият Фаик. Ваксинирани са и много голяма част от имамите в страната, но и голяма част отказва да се ваксинира, казва още той. Настроенията сред мюсюлманите са същите, както и в цялата държава. „Не можем да разглеждаме мюсюлманската общност отделно от българската – тя е част от българския народ, така че, каквото е при масовите настроения, такова е и при нея“, обобщава главният секретар на Мюсюлманския съвет.

Според него нихилизмът и неверието във ваксините се дължи на факта, че българският народ е обезверен. „Не само спрямо ваксината, но във всички аспекти липсва доверие – в политиците, в институциите, в медиите. Това не може да се разглежда поотделно, то върви в една плеплетена нишка“, коментира Джелал Фаик.

И призовава историците да отворят архивите и със силата на автентичните факти да убеждават хората, че се ваксинираме вече от един век.

„Историците да извадят документи и да ги убеждаваме хората, че и техните родители и прародители са били ваксинирани и са били предпазени от смъртоносна болест в онзи период. Естествено, че никого не можем насила да принуждаваме, но трябва разумът все пак да надделее. Може да си против да се ваксинираш, но не го прави така истерично, показно, да протестираш! Това си е твое право, не се ваксинирай, но защо да повлияваш на останалите хора, колебаещи се какво да направят?“, пита се Фаик.

„Точно преди един век и тогава човечеството оцеля, благодарение на науката, и сега ще оцелее. Ваксините са единственото спасение на този етап“, категоричен е главният секретар на Мюфтийството. И призовава хората да престанат да се чувстват „прецакани“. „Никой не иска да ви чипира, кастрира или умори! Така, че обърнете внимание на здравето си, ако не на вашето, поне на близките и родителите“, апелира Фаик.

Виж още:Какъв локдаун да очакваме, ако зеленият сертификат не сработи„Положението в болниците е много сериозно“ – това казват здравните власти, които бяха категорични, ч…Oct 28 2021skafeto.com