глаголицата

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Кост от крава от седми век, намерена в Южна Чехия, доказва, че най-старата писменост, използвана от древните славяни, са германските руни, съобщи АФП. Досега се смяташе, че глаголицата, създадена от Свети Кирил през девети век, е най-древната славянска азбука.

Костта – парче от ребро, е намерена през 2017 г. Изследвана е от международен екип от чешки, австрийски, швейцарски и австралийски учени.

„Екипът откри, че това е най-старият надпис, намиран сред славяните“ – каза ръководителят на изследването Иржи Махачек от университета в Бърно.

Учените са направили генетични тестове и радиовъглеродно датиране на костта. Така са установили, че тя е от VII в., предава Дир.бг.

Роберт Недома от Виенския университет е идентифицирал надписа като руни от Футарк, използвани от германски народи в Централна Европа от II of VI век.

Азбуката от Футарк е 24 знака. На костта са изписани последните седем. Възможно е първоначално на нея да е била цялата азбука и това да не е било някакво съобщение, а педагогическо средство.

Още от Любопитно