Госпожа премиершата

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Само една жена е управлявала България като министър-председател за 143 години. Поне официално. И това е служебният премиер Ренета Инджова, назначена след падането на правителството на Любен Беров, пише 24 часа.

За всичките тези 143 години обаче в прякото управление на изпълнителната власт се е намесвала не една нежна ръка. Не всички са легендарни като Султана Рачо Петрова или Мара Малеева – Живкова.

Всеки министър-председател обаче особено в последните 30 години е признавал – кога публично, кога по-дискретно, че най-ценните съвети за управлението получава у дома.

Какви са отношенията между политиката и семейството и кой всъщност командва, илюстрира случка с военен министър – вярно, не е премиер, но е красноречив. Министърът, управлявал в началото на ХХI век, тъкмо заел поста си, моли съпругата да отиде да изхвърли боклука. “Все пак съм министър, не може хората да ме гледат с кофата”, опитал да се мотивира.

“А мен, министершата, ли да гледат? Отиди и изхвърли боклука”, бил острият отговор, който въдворил ред в управлението на държавата и семейството. И това не е виц.

Подобно е положението и за поста на министър-председателя. Г-жа премиершата отговаря не само за обзавеждането на държавната вила в “Бояна”, но и дали въобще мъжът ѝ ще я обитава.

Или нейна е думата кога е удобно да има събития и важни заседания с участието на премиера, или моментът е по-подходящ за лични празници.

Най-важната управленска функция на г-жа премиершата обаче е да изгради бъдещия министър-председател. Както направи примерно Цветелина Бориславова с Бойко Борисов, макар никога да не е била негова официална съпруга. Той самият е признавал, че дължи много от публичните си умения и дори вижданията си именно на връзката си с банкерката.

Пътищата на двамата се разделиха, когато той стана кмет, но за най-близкия кръг е ясно, че точно Бориславова е човекът, видяла у любимия сериозния потенциал за политик, както и че тя го свързва с експерти, които му помагат в следващите крачки по стълбата нагоре. Тя е двигател на фондацията “Глобална България”, стреснала част от стария елит, че може да се окаже нова партия. Банкерката организира кръгли маси, на които изгряха бъдещи управленци като Росен Плевнелиев, Симеон Дянков, Кристалина Георгиева…

Иван Костов също често признава, че се е изградил като човек в голяма степен във връзката си с Елена. И тук не говорим за онази мимолетна реплика, която се превърна в подигравка, как премиерът си говори с теменужките по съвет на своята жена.

Пак г-жа премиершата в лицето на Каталина Виденова има пръст в сложни икономически решения като масовата приватизация например.

Докато Жан Виденов е премиер, медиите неглижират съпругата му. Реално единственото детайлно отразяване на семейство Виденови, е когато Каталина сменя прическата и това провокира скандал между звездите коафьори Кръстьо Капанов и Дим Дуков кой е съсипал косата на премиершата. Доста по-сериозно към своята другарка обаче се отнася самият Виденов. И сам е признавал, че оставя на нея управлението на боновата си книжка.

В последните 30 години няма министър-председател на България, чиято съпруга да не е имала думата как управлява. В същото време тези жени винаги са светели и със собствена светлина.

Изключително интересна история има съпругата на бившия премиер Димитър Попов – Мария. Тя е племенница на екзарх Стефан – един от най-големите застъпници на българските евреи и носител на титлата “праведник на народите на света” от израелския институт Яд Вашем. Още като Софийски митрополит той е един от най-ярките застъпници на правата на евреите в България в годините на Втората световна война и влиза в конфликт с цар Борис III на тази тема.

С дядо Стефан се познава и съпругът ѝ. Димитър Попов дори помагал на екзарха да събира мемоарите си, в подреждането на документите и спомените. И е един от малцината, допускани до него през 1955 г., след като комунистическата власт го е изпратила в изгнание в село Баня, Карловско.

Единственият от премиерите, които във властта и извън нея са имали професионален PR специалист до себе си, е Сергей Станишев. Младият социалист влезе несемеен в изпълнителната власт, където срещна Моника Йосифова първо служебно, а после я откри и като съпруга, но след като вече беше бивш министър-председател. Собственичката на една от най-големите PR агенции у нас и президентът на Партията на европейските социалисти имат две деца, но двамата заедно се грижат и за порасналите вече син и дъщеря на Моника от първия брак.

Бившият служебен премиер Марин Райков сам определя съпругата си Марияна като най-голямата му опора в трудни моменти. Като жена на дипломат на нея неведнъж ѝ се е случвало да слага пауза на собствената си кариера, за да придружава съпруга си по света. Направи го и през 2013 г., когато той остави посланическия пост в Париж, за да оглави назначеното от президента Росен Плевнелиев служебно правителство.
Марияна Райкова е завършила френска филология и има специализация в престижното училище по администрация ENA в Париж.

Голяма част от детството ѝ минава във Франция също като това на съпруга ѝ. Всъщност именно френският език ги среща – запознават се на международна конференция, на която и двамата са преводачи. През 1984 г. стават семейство.

Райкова е работила в държавната агенция на архивите, а по-късно е била шеф на дирекцията за международни програми и проекти в Министерството на правосъдието.

За разлика от съпруга си – артистичния юрист, професор, политик, а отскоро повече и поет Огнян Герджиков, Светла Герджикова не обича светлината на прожекторите. Но пък е била до мъжа си и като премиерша, и като съпруга на председателя на 39-ото народно събрание, както изисква протоколът.

В началото на август двамата празнуваха 50 години брак. Много са различни като темперамент, но на принципа на противоположностите се привличат и разбират много добре. Светла е химик по образование, работила е в БАН и в университетското издателство. Двамата обаче споделят страстта към театъра, музиката, операта.

Една от малкото теми, които може да внесат напрежение помежду им, е почти маниакалната склонност на професора да цепи минутата в уговорки и срещи.

“Тя и до днес не може да свикне с патологичния ми стремеж винаги да съм точен. Все ме укорява – стига с това бързане, голяма работа, ако закъснееш с 5 минути. А все ѝ казвам, че за мен е голяма. И понякога възникват конфликти… но без побоища. Аз съм някакъв идиот, вманиачен на тази тема. Не мога да допусна някой да ме чака”, разкри с типичното си чувство за хумор преди време той.

Светла не позволи НСО да премести семейството във вилата в “Бояна”, докато Герджиков беше служебен премиер, а и преди това като шеф на парламента.

На жена си през по-голямата част от живота си е разчитал и сегашният служебен премиер Гълъб Донев. Буквално. Защото той се посвети на кариера в социалната сфера, а там парите не са много, както сам е признавал. Съпругата му е зъболекарка и осигуряваше по-голямата част от семейния доход.

С полезните торти на Линда почиваше в неделя Кирил Петков

Социалните мрежи, които бяха силата, изстреляли Кирил Петков във властта, се оказаха жестоки към съпругата му.

От първия до последния ден в 7-месечната му роля на министър-председател, медии и откровени тролове се вглеждаха ту в обувките и роклята на канадката Линда, ту в ръцете на началничката на премиерския кабинет Лена.

Няма друга премиерша, която буквално да е била на витрината така видима. Какво приготвя съпругата в сладкарницата, на какви цени, кога затваря, колко клиенти има…

Кирил Петков имаше ритуал като премиер – да отиде до магазинчето на Линда в центъра на София в неделя, обикновено придружен от две от дъщерите си, тъй като най-голямата учи в чужбина.

Линда пък от своя страна опитваше да стои настрани от политиката поне докато нещата в управлението вървяха. Иначе семейно посещаваха мюзикъли и театрални спектакли в необичайните следобедни неделни представления.

Реално Линда се появи до Петков няколко пъти в ролята му на министър-председател.

Първият бе при посещението на премиера Петков в Рим за визита при папа Франциск. Тогава пак съзряха някаква женска интрига, която си беше чист фейк – истината е, че съпругата се присъедини съвсем официално и без скандали към делегацията, както и бе истина, че не се беше постарала твърде много в стайлинга си за пред Ватикана.

Втория път, когато отиде на приема на президента Румен Радев за 24 май в резиденция “Бояна”, някои не харесаха твърде голямата, но дизайнерска чанта в ръцете ѝ.

Канадката, която говори много приличен български, обаче е една от основните причини семейството да остане в апартамента си под наем в центъра на София, а Петков да се придвижва до Министерския съвет пеша. Съпругата взе и дейно участие в най-трудните моменти от управлението, когато се гласуваше вотът на недоверие срещу правителството. Линда бе плътно до Кирил Петков на площада, окуражаваше и поддръжниците му през социалните мрежи.

Маргарита – слънчевата сянка на цар Симеон

„Слънчевата сянка на царя“ – така нарича сама себе си доня Маргарита. Крехка, дискретна и с усмивка, съпругата на Симеон Втори е винаги до него, но без да натрапва присъствието си.

Вече 20 години тя живее разкъсвана между София, където е царят, и Мадрид, където е останалата част от семейството – деца и внуци. Но без колебание последва съпруга си в родината му, когато той се завърна окончателно и влезе в политиката като премиер и лидер на партия.

В първите си дни в София през 2001 г. доня Маргарита бе заета да обзавежда новия си дом – малката къща към двореца „Врана“, върнат съвсем наскоро от държавата на семейството на Симеон. Тогава все още малцина разпознаваха царицата, която сама обикаляше магазините в избор на плочки, мебели, пердета и всичко необходимо за опразнената от комунистическия режим сграда.

Като премиерша трудно свикна с охраната, липсваше й свободата от Мадрид, където се бе придвижвала основно пеша или с метро. Често се връщаше в испанската столица, защото й липсваха децата. А те почти не идваха тук, защото докато беше премиер, Симеон Втори им бе забранил, за да няма спекулации по техен адрес. Затова Маргарита летеше дотам, но полетите си плащаше сама.

Кракът й стъпваше в сградата на Министерския съвет изключително рядко, спомнят си работили с царя в премиерските му години. Царицата не проявявала интерес към участие в политиката, нито към светските прояви. Не обича публичността, но пък бе неизменно до съпруга си, когато протоколът го изискваше.

Сватбата на царската дъщеря Калина през есента на 2002 г. обаче се превърна в светското събитие на сезона за европейските благороднически фамилии. Тя събра в Царска Бистрица толкова много личности със синя кръв, каквито България не е виждала на куп и преди, и след това.

Царицата не влезе в българските „политически рамки“ и създаде контакти и приятелства с дами от целия спектър. През лятото на 2001 г. дори присъства на възраждането на асамблеята „Знаме на мира“ от Жени Живкова.

И до днес Маргарита е патрон на международния турнир по художествена гимнастика, носещ нейното име.

Като премиерша се посвети на благотворителност, но без да парадира с това. Правеше често дарения на сиропиталища и старчески домове, откликваше в помощ на хората, които й изпращаха лични писма във „Врана“. Но така и не направи фондация, както бе модерно в онези времена – такива имаха не само предшественичките й на „Дондуков“ 1 Елена Костова и Алиса Софиянска, но и съпругите на президента и на шефа на 38-ото НС Антонина Стоянова и Ева Соколова.

Единствената благотворителна акция с публичност и широк медиен отзвук доня Маргарита направи покрай 70-годишния си юбилей. През 2005 г. тя призова всички подаръците й да са в пари, които да бъдат дарени на малкия тогава Борис Ковачев от Варна, който се нуждаеше от животоспасяваща операция. Така царицата се включи м мащабната кампания, организирана от майка му Светломира Ковачева, която стана „Достоен българин“ на в. „24 часа“ за 2004 г.

Близки на семейството казват, че доня Маргарита е крехка само на външен вид, но като типичен Козирог е със силен характер и царят винаги се допитва до нея и се вслушва в думите й. Тя е била първият човек, с когото той е изговорил намерението си да се включи в политиката в България. „Жена ми ме насърчи при вземането на това решение, което щеше да има тежки последствия. Тя знаеше, че не съм погледнал повърхностно на въпроса“, споделя Симеон Втори в автобиографията си години по-късно.

Двамата са много различни като характери, но се допълват и имат много силна връзка, а през януари честваха и 60 години от брака си. Царицата търпеливо изслушва съпруга си, но самата тя рядко му дава непоискани съвети и не се меси, когато не я е потърсил за мнение. Част от семейния им ритуал е вечер двамата да гледат заедно новините и да коментират темите от деня.

„Обичам България със сърцето си“, казва доня Маргарита. И разказва, че откакто е женена за царя България е за нея наравно с родната Испания. Говори 5 езика, но в първите си години в София засили много уроците по български.

Царицата много обича всичко българско, но на сърце най-много са й шевиците. От нея е наследила любовта си към пафти и български народни мотиви в дрехите и дъщеря й Калина.

Много преди настоящата първа дама Десислава Радева доня Маргарита въведе практиката да се подаряват сувенири и дори ризи с нашенски шевици на първите дами и благородничките по цял свят. Близки до царското семейство разказват, че е познавала всички магазини за сувенири в София и често ги е наобикаляла, за да вземе дребни подаръчета за снахите и за приятелки в Мадрид.

Макар да е католичка, царицата винаги придружава съпруга си в българските храмове и спазва всички православни ритуали.

Предпочита да прекарва времето си сред природата, с любимите си коне. Спортистка е и освен язденето, всеки ден прави гимнастика, катери планините или кара ски. Когато царят е свободен, двамата си правят дълги разходки, понякога катерят и върхове, той я заведе дори на Мусала.

Готината Алиса даваше блясък на политика Софиянски, сега рисува

“Готина съм, не знам дали съм традиционна, или не!” Така преди години Алиса Софиянска описа себе си, когато изпълни детската си мечта да пилотира самолет.

Фенката на екстремните спортове – гмуркане, скачане с парашут, летене с парапланер, го направи в период, когато Стефан Софиянски вече е бивш служебен премиер и бивш кмет, но е още в политиката. Той е единствен мъж в семейство с четири жени. И никога не е крил, че за повечето си решения пита Алиса, с която са вече 40 години.

За нея съпругът ѝ казва, че тя го познава най-добре, добър психолог и го е предпазвала от мними “приятели”. “И разминаването ми с Иван Костов, и разминаването ми с царя тя го усети. Още първия път ме предупреди – тези хора са потайни, неискрени”, признава по-късно бившият премиер.

Самата Алиса преди години бе определяна като жената мечта за всеки седесар. И стана първата дама на високопоставен политик, която активно участваше в обществения живот – откриваше детски градини, организираше благотворителност, даваше мнението си.

Цената на това бе, че Алиса трябваше да изостави собствената си кариера. Но пък за сметка на това се отдаваше и на приключения, с които събираше погледите, особено през мрачните 90 години на миналия век.

Днес Алиса Софиянска се е отдала на рисуването. И преди дни представи първата си изложба с 49 платна в една от залите на ХГ „Христо Градечлиев“ в Каварна. В този град, който е до село Поручик Чунчево, преди месеци Алиса предвождаше разгневени родители на деца заради затварянето на тенис кортовете.

Жената на Софиянски от години рисува, но за първи път се осмелява публично да излага произведения. Тя пресъздава на платното не само морски пейзажи, но и портрети. Алиса посегнала към четката във вилата на семейството в Поручик Чунчево, където двойката живее постоянно след пандемията.

“Учила съм активно рисуване като малка, а от няколко години рисувам морски пейзажи, цветя, правя опити за абстракции. Рисувам най-вече с акрил върху платно и картон”, сподели развълнувана Алиса.

Семейство Софиянски вече имат регистрация в каварненското село, където се чувстват у дома си, обяви съпругът ѝ. Купили мястото преди години по съвет на приятелско семейство и дълго преустройвали имота, който тогава бил с външна тоалетна. Днес имението предлага дори басейн, а Софиянска пътува често до София по работа, но обитава постоянно селския си дом.

Орешарски лекувал финанси, Ели – болни сърца

Съпругата на бившия премиер и финансов министър Пламен Орешарски – Ели Орешарска, е известен лекар кардиолог. “Аз исках да стана лекар, но вместо това се заех да лекувам болни финанси. А Ели лекува болни сърца.” Така представи половинката си Орешарски в далечната 2013 г., когато за кратко бе премиер.

Днес Пламен Орешарски вече учи студенти как се лекуват болни финанси. Ели и до днес си е също толкова известен лекар кардиолог. Не изостави пациентите си дори когато бе до съпруга си в бурните месеци на 2013-2014 г., нито докато го придружаваше на публични събития и важни срещи.

Между другото, дори и най-разпалените критици на премиера не откриха нито един протоколен гаф на премиершата – нито с облекло, нито с поведение. Както и не я “хванаха” в желание да привлича вниманието към себе си, защото принципът ѝ беше и си остана “до него, но не пред него”.

Не са много хората, които знаят, че преди да стане медик Ели Орешарска е била състезател по художествена гимнастика, мерила е сили и в ски бягане и лека атлетика. От тогава е запазила усещането си за музика. Двамата дори изненадаха публиката с танц в студиото на bTV по време на президентската кампания. Още обичат да скитат из планини и морета и да изминават много километри със семейния автомобил в търсене на непознати красиви места.

И когато интересът към тях беше в своя пик, и сега двамата странят от светски събития, ревниво пазят личния си живот. Типична за фамилия Орешарски – за сина Денислав, а отдавна вече и за снахата и двете внучета, обаче е любовта към домашния уют. Към тихите вечери с книга, хубава музика и чаша червено вино. Той – с академични издания, тя – съсредоточена в медицинска литература. И вече все по-често с телефон в ръка, за да разговарят с часове със сина си и неговото семейство.

Пациенти, които Орешарска е лекувала, я описват като приветлив, спокоен лекар, който може дълго да разпитва човека срещу себе си, няма да пропусне нито една дреболия, за да постави вярна диагноза и да предпише лечение. Никой не си спомня да е използвала поста на съпруга си, за да се направи на важна и известна или да се уреди с нещо.

Животът на дипломатката Лилия Герасимова
минава в кулинария и списание за дома

Първата гозба, която като младоженка Лилия Герасимова забърква на съпруга си Андрей Луканов, е бамя. Но греши рецептата, вари, вари бамята и накрая тя се разплува и става на каша с малки семенца вътре. Андрей казва, че не става за нищо. Силно обидена, тя изхвърля яденето от тенджерата.

Двамата учат международни отношения във ВГИК – Москва. Женят се на 29 юни 1963 г. – само три дни след последния изпит в института. Кумуват им техните състуденти Петър Младенов и Светла Попова. За да купи букет на булката, Младенов продава единственото си палто.

Един ден са на разходка в Ленинград, сега Санкт Петербург, и си купуват билети за Мариинския балет. Един от четворката подхвърля идеята не е ли по-добре вместо на балет да отидат на ресторант. И понеже по думите на Лилия всички са “гурмета”, продават билетите за спектакъла и се отдават на кулинарни удоволствия.

Тя е дете на политемигранти и заживява в Москва от 13-годишна. Може би заради това прави вкусни тестени руски специалитети – пелмени, пирожки.

Когато се връщат в България, 8 години работи в Главно управление по туризма, след това е журналист в сп. “България днес”, издавано от София прес. През 1980 г. е поканена за главен редактор на сп. “Български курорти”, което излиза на немски, руски, английски и френски език, но не и на български.

В списанието има рубрика “Кулинарен атлас”, води я журналистът Емил Марков. Той е истинско гурме. Марков обаче умира внезапно и рубриката започва да води Лилия Герасимова. Налага ѝ се да взема рецепти от българската национална кухня и сама да готви. Тя ръководи списанието 10 години – до 1990 г., когато го закриват. След това работи в списание “Наш дом”, прави списание “Кухнята”, в което публикуват европейски рецепти.

От началото на 2000 г. Лилия започва да издава частното списание “Тур.бг”, което излиза само на английски език, а през 2001 г. – в. “Кулинарен туризъм”, който се разпространява в супермаркетите. За всичко това много ѝ помага Агенцията по туризъм, начело на която тогава е Анелия Крушкова.

През 2016 г. Герасимова събира 240 автентични рецепти от всички краища на България в книгата си “Кухнята на времето”. Пет години по-късно излиза второ допълнено издание на книгата. В нея вече има 312 рецепти от традиционната българска кухня на ХХ век.

Самата Лилия признава, че обича да готви, макар да не се има за много добър готвач. Казва още, че готвенето е изкуство, иска търпение, любов, време и отношение към храната.

Любимите ѝ ястия са мусака с патладжани, лозови сарми, руски борш, солянка, постни ястия. Голямата ѝ сила е в тортите и сладкишите.

Елена беше компасът на Костов, но фондацията ѝ предизвика и скандали

Иван Костов, когото мнозина определяха като саможив, всъщност е дълбоко семеен човек. И ползваше съпругата си Елена като компас за своите решения.

Сам е признавал, че е оставил изцяло възпитанието на двете си дъщери на нея. А в най-трудните си моменти винаги е търсел нейното мнение как е редно да постъпи.
Докато Костов бе премиер, Елена стана и първата българска премиерша с активен обществен живот. Всъщност още преди водения от Костов СДС да спечели изборите през 1997 г., Костова организира фондация “Бъдеще за България”. С целта да събира дарения в помощ на децата в най-гладните години на 90-те.

С фондацията обаче Костова предизвика и редица скандали. Главно заради дарения от съмнителни бизнесмени, сред които изгоненият по-късно от България Майкъл Чорни.
След падането на Костов от власт дори се стигна до прокурорски проверки на фондацията. А самата Костова се оплакваше, че единственият високопоставен, който ѝ обръща внимание е тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов. Той дори участва в нейна кампания за ограничаване на дрогата сред децата.

Още от Любопитно