гофретите

Световната история на гофретите е стара и сложна. Някои ентусиасти опитват да открият нейния първообраз още в Древна Гърция, където според археологически проучвания елините са пекли тънки питки между метални плоскости и тези питки вероятно са приличали на вафли. През Средновековието в Западна Европа били познати метални съоръжения, подобни на днешния гофретник, с които хлебарите са пекли вафли. Според някои сведения през XIII век парижките хлебари първи започнали да пекат в подобни форми стари трохи от хляб, смесени с мед. Този сладкиш се наричал гофрета (от фр. gaufre – пчелна пита, вафла).

Гофретите са любимата закуска на малки и големи в цял свят
Popular Mechanics

Официално за историческа родина на вафлите се смятат Дания, Холандия и Белгия. През XVII век холандски и датски поклонници разнасяли из Европа подобни сладкиши (wafel) и твърде бързо ги направили популярни сред простолюдието. През следващите векове белгийците успели да превърнат вафлата в нещо като национален символ.

Уникално вкусни гофрети с шоколадов сосДнес сме решили да ви зарадваме с една страхотна сладка вкусотия, която определено ще ви се понрави …Mar 3 2019skafeto.com

В Англия думата waffle за първи път се появява през 1735 г. Известно е, че през 1789 г. на връщане от Франция бъдещият американски президент Томас Джеферсън занесъл в родината си и един гофретник, което не попречило 70 години по-късно друг американец – Корнелиус Суортхаут от Ню Йорк, да патентова изобретението на свое име.

Макар че историята на гофретника е доста по-стара от американската история, с Америка е свързано едно епохално събитие, свързано с модерното развитие на гофретите. Там на някакъв панаир през 1904 година един продавач на вафли се озовал на съседна сергия до продавач на сладолед. Двамата бързо обменили опит и така се родила вафлената фунийка за сладолед.

Гофретите са любимата закуска на малки и големи в цял свят

Изглежда гофретата е генетично свързана с палачинката. В някои католически страни в началото на пролетта преди великденските пости има празник, на който почти ритуално се приготвят и ядат палачинки. Във Франция този ден се нарича Mardi gras (блажен вторник), а в Англия е известен като Pancake day. Ако се съди по някои средновековни картини и други изображения, на този ден трябва да са били приготвяни не само палачинки, но и гофрети.

Има различни видове гофрети по целия свят. Ние сме приготвили кратък обзор на всички видове.

Белгийски гофрети

Гофретите са любимата закуска на малки и големи в цял свят
Buns In My Oven

Белгийските гофрети имат две разновидности. Тези от района на Брюксел са винаги правоъгълни и тестото се приготвя от мляко, вода, масло, яйца, брашно, захар, мая и билки. Вафлите от района на Лиеж са с разнообразни форми и тестото за тях се приготвя от брашно, няколко яйца, олио, мая и бира. Гофретите могат да бъдат сервирани със сладък или солен пълнеж. Въпреки името си „Брюкселски вафли“, те са изобретени в Гент през 1839 г.  В Белгия те са особено популярни за празника на Свети Мартин (11 ноември). Поднасят се със сиропи, сметана, сладко, плодове, орехи, лешници, бадеми, шоколад, масло, а също така могат да бъдат и солени с риба, сирене, месо.

Всяка домакиня трябва да я знае! Страхотна рецепта за най-вкусните палачинки (ВИДЕО)Много често в ежедневието ни нямаме време да приготвим закуска на близките си и се случва така, че с…Dec 4 2016skafeto.com

Американски гофрети

Гофретите са любимата закуска на малки и големи в цял свят
BBC

Тестото за американските гофрети се замесва с бакпулвер, вместо с мая. Те обикновено се сервират на закуска, гарнирани с масло и различни сиропи, но също могат да се поднасят с пържено пиле и т.н. В заведенията се сервират като десерти, най-често в компанията на сладолед, разтопен шоколад и бадеми и обилно количество кленов сироп. Сместа за американските гофрети е по-плътна, а готовите вафли са по-тънки от белгийските.

Вафли в стил “Хонг Конг”

Гофретите са любимата закуска на малки и големи в цял свят
Bake Media

Наричат ги още “мрежести торти” или “мрежести бисквити” и се продават от улични търговци, като се консумират топли на място. Тези гофрети са подобни на традиционните, но са основно по-големи и кръгли (разделени на четири триъгълника). Обикновено се намазват с масло или фъстъчено масло, поръсват се със захар, сгъват се на две и така се консумират. Сместа за тези вафли е сладка, защото в нея се добавя захар.

Скандинавски гофрети

Гофретите са любимата закуска на малки и големи в цял свят
Allrecipes

Гофретите са популярни във всички скандинавски страни, но преди всичко в Швеция и то във формата на сърце. По стара традиция те са задължителни за празника Благовещение. Рецептите са подобни като за останалите видове. Консумират се предимно сладки – с разбита сметана и конфитюр от ягоди, малини или горски плодове. В Норвегия са популярни гофретите с кафяво (brown cheese) сирене. Във Финландия пък тези вафли често се поръсват с чубрица.

Stroopwafels

Гофретите са любимата закуска на малки и големи в цял свят
Allrecipes

Това се са тънки вафли с пълнеж. За първи път са направени в Гауда в Холандия през 18-ти или 19-ти век. Тестената смес се приготвя от брашно, масло, кафява захар, мая, мляко и яйца. След като се изпекат (в кръгла неголяма форма) те се слепват по две с пълнеж от сироп, кафява захар, масло и канела. Този вид вафли са много популярни в Белгия и Холандия и се продават опаковани в супермаркетите.

В София има доста места, където може да се насладим на приятния аромат на белгийските гофрети в комбинации с различни сосове, шоколади и плодове. Едно от най-добрите места, което задължително си заслужава да бъде посетено от всеки жител на София, и от всеки гост на столицата, това е Виенски салон Романс, която се намира в кв. Симеоново и разкрива приказна гледка към цялата шир на най-големия български град.

Какво, къде и как: представяме ви една „вкусна“ обиколка на СофияКой не обича да похапва вкусни нещица в приятна обстановка някъде навън? В София има толкова богато …Jul 9 2019skafeto.com


loading...