давещи се хора

Китай е една от най-екзотичните страни в света. Не само, че населението й е многобройно, но културата и психологията на хората там е полюсна на европейската. Затова и пътуванията до там могат да ни вземат ума. Днес ще ви представим едно много странно нещо, което е практика в Китай, а именно да не се спасяват давещи се хора.

Често обичаите и философията в някои страни ни се струват странни, необичайни, а понякога направо ни шокират, предават от pochivka.blitz.bg. Китай със своите традиции е именно такава държава. Но не трябва да подхождаме осъдително, а да разберем скритата философия и чак тогава да си направим някакви заключения. Това ще е полезно за всички, които имат намерение да посетят Китай или да се преместят там за по-дълъг период.

Това пише в блога си пътешественикът Володя Алексеев. Ето какво му е направило най-голямо впечатление, докато е пребивавал в Китай. „Ще ви дам за пример една китайска традиция, която е абсурдна за моя разум – китайците никога не спасяват хората, които се давят. Те имат за това и своя философски отговор.

Според тях цикълът на живота трябва да приключи така, както е било предвидено от съдбата и никой няма право да нарушава хода на събитията в нея. Ако на някого му е съдено да се удави, нека това да стане. Китайците са убедени, че дори и да го спасят в този момент, след време съдбата отново ще се намеси и по един или друг начин отново ще отнеме живота му.

Но това са глупости, къде е виждано подобно нещо и кой е забранил да се спасяват давещите се? Бил съм на китайски плажове и там има спасители. В техните задължения е включено да наблюдават ситуацията на плажа и евентуално да предотвратяват инциденти. Но невинаги могат да се притекат на помощ.

Известно е, че по-голямата част от китайското население просто плува като дънер. Те смятат, че е загуба на време да се научат да плуват. В някои семейства родителите дори възпитават в децата си страх от „голямата вода“. Те им разказват за всякакви зли духове, които населяват водната стихия и само дебнат, за да потопят поредната си жертва.

А ако стане така, че някой започне да се дави, трагедията е просто неизбежна. Китайците не познават елементарни правила за това как трябва да се държат във водата, нито пък знаят как да окажат първа помощ на давещите се. Не са редки и случаите, когато мошеници използват подходящ случай и обвиняват спасителя си, че му е нанесъл травми, докато е опитвал да му окаже първа помощ. Така те могат да го принудят да им плати обезщетение за лечението. Така, че, ако сте в Китай, помислете за последствията, преди да се втурнете да спасявате някой, който се дави. Китай надмина САЩ по богатството и стандарта на животB cвeтa пpeз 2019 г. имa 47 милиoнa милиoнepи, пoĸaзвa дeceтият дoĸлaд нa Сrеdіt Ѕuіѕѕе. Money.bg сп…Oct 21 2019skafeto.comШокиращи кадри от Синдзян-уйгурски автономен регион в КитайШокиращи кадри публикува Си Ен Ен в профила си в Туитър. Телевизията съобщава, че видеото, направени…Oct 8 2019skafeto.com


loading...