Едно от най-загадъчните женски лица в историята на човечеството без съмнение е това на дамата от Елче, предполагаемо датираща от иберийската култура. Въпреки че облеклото и отразява високото и потекло, самоличността и е неизвестна. Но малко по малко загадките се изясняват.

Новите хипотези за произхода на тази фигура са меко казано изненадващи. Тази мистериозна дама живяла ли е в древна Шумерия? Или може би тя е била кралица на Анунаки?

Дамата от Елче е иберийска варовикова статуя, датирана между V и IV век пр.н.е. Тя е с височина 56 см и тегло 65,08 кг., Открита е на 4 август 1897 г. в Елче (Испания).

Открита е работници във ферма,които разчиствали югоизточния склон на хълма La Alcudia за земеделски цели.

Дамата от Елче: Богинята на Анунаки?

Според местната легенда откривателят е Мануел Кампело Есклапес, 14-годишно момче, което е помагало на работниците.

След като(мавританската кралица, както беше известна) била прибрана в дома на младежа,родителите му я изложили на балкона, така че всички жители на града да и се радват.

Когато археологът Пиер Парис видял бюста, той разбрал, че това е истинско бижу и информирал Лувъра в Париж, който веднага отговорил, като предложил голяма сума пари за дамата от Елче.

Въпреки споровете в семейството,дали да се разделят с антиката, иберийският бюст е продаден на 30 август 1897 г. и заминава добре опакована за Париж. В продължение на 40 години дамата от Елче била изложена в Лувъра.

Дамата от Елче: Богинята на Анунаки?
Изображение от акадски цилиндър, показващо богиня на растителността, вероятно Нинхурсаг, седнала на трон, заобиколен от поклонници (около 2350–2150 г. пр. Н. Е.)

След началото на Втората световна война през 1939 г., като предпазна мярка, тя е пренесена в замъка Монтобан, близо до Тулуза (Франция), което се смятало за по-безопасно място от парижката столица.

През 1941 г. е върната в Испания чрез обмен на произведения с правителството на Виши с помоща на маршал Петен.

Дамата остава в музея Прадо в продължение на 30 години до 1971 г., като е включена в постоянната колекция на Националния археологически музей.

Дамата от Елче: Богинята на Анунаки?
Акадско изображение на цилиндър, датирано от c. 2300 г. пр. Н. Е., изобразява божествата Инанна, Уту и Енки, трима членове на Анунаките

Кои са иберийците и какво е тяхното наследство, все още са два въпроса, на които отговори са само теории.

Други изследователи, които отиват по-далеч, предполагайки, че иберийската цивилизация е възможно да произлиза от древна Шумерия.

Ерик фон Даникен разкрива много пропуски в историята, и малко по малко дешифрира истината.Той твърди,че всъщност иберийците са потомци на Анунаки.

“Баският и испанският език не произлиза от латински, тъй като Малага и Кадис са финикийци. Кастилският испански произлиза от стария финикийски иберийски”,твърди Даникен.

Те биха скрили от останалата част на човечеството техния произход от Атлантида,освен ако не беше намерен медалъон, в Юта (САЩ), на който е гравирана дама, почти идентична с тази на Елче.

Дамата от Елче: Богинята на Анунаки?

(Тъй като дамата от Елче има едни и същи ритуални наушници и колиета), те биха разкрили връзката на двете реликви, въпреки огромните разстояния между Елче и Юта.

Наушниците са били представителни за Атлантида. В Боливия (Перу) и в Андите винаги е имало следа от Атлантида.Там има легенди за мъже от Венера, които са посещавали земята и са имали такива наушници.

Ерик фон Даникен дори твърди, че илюминатите са платили на историка Джон Ф. Мофит,за да измисли теорията, че статуята е фалшификат.
Експертите по испанска археология отхвърлят теорията на Мофит и приемат Дама от Елче като истинско древно иберийско произведение. Антонио Уриарте от Университета в Мадрид заявява:

“Десетилетие след десетилетие изследванията затвърждават съгласуваността на Дамата в иберийската култура. Дамата е открита преди повече от век и много от нейните черти, които не са разбрани тогава, са потвърдени от последващи находки. Например, използването на боя в иберийската скулптура е било неизвестно, когато дамата се е появила.”

Дамата от Елче: Богинята на Анунаки?

Проучване върху микропигментацията на дамата от Елче, публикувано през 2005 г., стигна до заключението, че следите от пигменти върху статуята са в съответствие с древни материали и не са открити съвременни пигменти.

През 2011 г. Мария Пилар Луксан, авторът на изследването от 2005 г. анализира микрочастици от дупка в задната част на статуята ,използвайки електронна микроскопия и Рентгеново дисперсионна спектрометрия. Луксан заключава, че частиците принадлежат към пепел от човешки кости и че те се сравняват с тези от иберийския период. Тя споделя, че статуята е била използвана като погребална урна през иберийския период, като по този начин гарантира нейната древност и потвърждава хипотезата за нейната функция.

Възвишено представяне на божествеността, шаман, кралица, богиня,каквото и да е била дама от Елче все още остава мистерия.

Вижте още:
Погребана над 4000 години, древна култура може да преосмисли „Люлката на цивилизацията“Как малко известно сред широката публика място на име Джирофт, може да промени позната ни история? Н…Mar 27 2021skafeto.com

Лакирани предмети на 8000 години откриха китайски археолозиАрхеолози откриха лакирани предмети на повече от 8000 години в източната провинция Чжъцзян в Китай, …Jul 13 2021skafeto.com

Ново разкритие от храм на хетите на 3200 години показва изумяващи фактиИзследователите може би са разкрили значението на 3200-годишна поредица от над 90 изсечени хетите ск…Jun 28 2021skafeto.com


loading...