дамокъл меч дамоклиев

Твърди се, че притчата за цар Дамокъл, от която произлиза изразът дамоклев меч, е измислена от Цицерон през 45 година преди Христа. Историята, ясно показва какво се случва с човек, който непрекъснато се страхува от предателство и убийство.

Дамокъл бил един от най-властните за времето си царе в Древна Гърция. Разполагал с голяма територия, несметни богатства и титла, на която завиждали много други управници.

Но въпреки че бил толкова могъщ, Дамокъл не бил никак щастлив, тъй като непрекъснатите му битки и увеличаването на състоянието му печелили все нови и нови врагове.

Така той започнал да се страхува, че някой ще го предаде и убие, когато най-малко очаква. Ставал все по-подозрителен и ограничавал кръга на хората около себе си, докато накрая се заключил в една стая и позволявал само дъщерите си да го посещават, за да му носят храна.

Един ден обаче ласкателят Диносий поискал да посети царя и да го обсипе с комплименти. Прекарал последните месеци в изолация, Дамокъл бил готов да чуе няколко добри думи за себе си и позволил на ласкателя да влезе в стаята му.
Докато Диносий обяснявал на царя колко е очарован от неговия живот, Дамокъл му предложил да опита от царските глезотии. В стаята веднага влязла прислуга, която сервирала на ласкателя различни деликатеси. Парфюмирали го и започнали да го мажат със скъпи кремове.

Гледайки отстрани Дамокъл осъзнал колко прекрасен живот е имал, преди да се затвори в стаята, но изведнъж погледнал над себе си и видял, че над главата му виси меч, завързан за конски косъм.

От този момент царя и за секунда не можел да се наслаждава на живота си, а параноята му се превърнала в реална опасност, заради която на няколко секунди поглеждал над главата си със страх, че мечът може да падне и да го убие.

За Цицерон историята на Дионисий и Дамокъл представя идеята, че колкото по-голяма власт и успехи има един човек, толкова по-малко той им се наслаждава, а подозренията му към околните се засилват, като това бавно го води към страховете, от които само си мисли, че бяга.

В средновековната литература използват израза дамоклев меч, който означава надвиснала опасност, който сами сме създали с поведението си.

Виж още:Прочетете тази притча за орлите – може да помогне и на васВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Oct 23 2020skafeto.com

Поучителна притча за куфара на БогВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Oct 22 2020skafeto.com

Притча за доверието, любовта и приятелствотоВ притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука и упование, а дори и своето призвание.…Oct 21 2020skafeto.com


loading...