Имало едно време… така започват приказките, нали? И след като чуем тази фраза, вече сме в очакване да разберем в кое ли далечно царство ще се пренесем, какви герои ще срещнем там. А защо да не можем да превърнем в приказка, в интересна, забавна или дори абсурдна история урока по математика, материала по химия или дори кодекса на труда? С техниките, стъпващи върху принципите на сугестопедията, се впускаме с лекота в науките и литературата, като запомняме пет пъти по-бързо, без да изпитаме умора. Способни сме да четем скоростно и да възприемаме над 800 думи в минута!

Вълшебната Металандия

Потапяме се в детския свят на магията и супергероите, за да се научим чрез метод, базиран на сугестопедията, да възприемаме над 800 думи в минута.

Съществува една недалечна, но приказна страна, наречена Металандия. Там възрастните отново стават деца, поемат на пътешествие начело с белия магьосник Митрандир. Те помагат на големи и малки да се преборят с лошите герои, които пречат в развиването на техните възможности, и им показват как да открият заложените в тях свръхспособности.

Сугестопедирай това!

Вълшебната Металандия е кръстена на метода метачетене – игра за по-бързо възприемане на текстове и запаметяване.

В основата на метачетенето стоят принципите на сугестопедията, а приложението му е част от успешното справяне в училище и на работа. Основателят на Металандия – Митрандир, или Димитър Караманчев, го описва като „начин на мислене, нагласа или подход за прилагане на седемте закона на сугестопедията в различни среди и контексти“.
Димитър Караманчев е сугестопедагог и предприемач, съосновател на технологични компании и на най-големия клуб за стартиране на бизнес в България. Той открива красотата от четенето чрез „Властелинът на пръстените“ от Толкин. Красивото фентъзи го прави запален книголюб. Но насладата от литературата е свързана и с отделянето на много време, което все не стига. За да скъси дългите часове и да запомни повече, Димитър се впуска в търсене на ефективни техники. Натрупва опит, запознава се лично с основоположника на сугестологията – психиатъра и педагог д-р Георги Лозанов. Става негов ученик, а по-късно прави свой прочит върху методите, като добавя някои нови специфики, вдъхновени от различни системи за развитие на паметта, скоростното четене и капацитета на ума.

Каквото и да правим, можем да прилагаме една тактика на металандци. Да се насърчаваме с „Браво!“, и то дори когато според нас правим точно обратното на това, което сме планирали или се изисква. Нека не си казваме – мързелувам, а по-скоро: „Браво, че осъзнавам, че не си върша нещата“. Да избегнем гнилите думи, които ни задълбочават в самосъжаление и липса на мотивация. Причините за неуспех се дължат именно на това, че се страхуваме от провал… А сега е време за чудеса!

Източник: Списание ОСЕМ / Април 2018, Михаела Ценкова, снимки Владимир Мачоков