Джеймс Уеб снимки

НАСА загатна как космическият телескоп „Джеймс Уеб“ ще промени начина, по който виждаме Вселената, съобщава Си Ен Ен. Американската космическа агенция представи първата цветна снимка с висока разделителна способност, направена от телескопа, като според учените това е „най-дълбокият кадър на Вселената, правен някога“.

Някои от заснетите от телескопа далечни галактики и звездни купове никога не са били виждани досега. Галактическият куп е показан така, както е изглеждал преди 4,6 милиарда години.

„Този ​​отрязък от огромната вселена покрива парче небе приблизително с размер на песъчинка, държана на една ръка разстояние от някой на земята“, уточняват от НАСА по отношение на уникалния кадър.

НАСА показа най-дълбокия кадър на Вселената, правен някога (Снимки)
Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА се отделя от своята ракета Ariane 5 с яркосинята Земя на заден план в изглед, заснет след изстрелването му на 25 декември 2021 г.

Презентацията се състоя в Белия дом и в нея участва лично президентът Джо Байдън.

Телескопът „Джеймс Уеб“ – наследник на „Хъбъл“, беше изстрелян в края на декември миналата година и вече се намира на разстояние 1,5 млн. км от Земята. Той е способен да се „взре“ в Космоса по-далеч от всички свои предшественици благодарение на огромното си основно огледало и инструментите, които възприемат инфрачервени сигнали. Това му позволява да се взира през облаци от прах.

НАСА показа най-дълбокия кадър на Вселената, правен някога (Снимки)
„Селфи“ показва 18-те сегмента на основното огледало на космическия телескоп Джеймс Уеб, както се вижда от специализирана камера в инструмента NIRCam.

Телескопът ще изследва обекти в Слънчевата система и атмосферите на екзопланети, които обикалят около други звезди. Целта е да получим информация дали техните атмосфери са потенциално подобни на нашата собствена.

НАСА показа най-дълбокия кадър на Вселената, правен някога (Снимки)
Мъглявината Карина е звездообразуващ регион в ръкава Стрелец-Киля на Млечния път, който е на 7500 светлинни години от Земята.

По-късно днес НАСА ще представи още няколко снимки, заснети от „Джеймс Уеб“, сред които и спектроскопия на екзопланета. Спектроскопията е инструмент, който позволява да се опознаят химичния и молекулярния състав на отдалечени обекти, а в случай че това е планета, може да се определи нейната атмосфера, да се открие наличие на вода на нея или да се направи анализ на почвата й.


loading...