джоконда леонардо да винчи

Прочутата „Джоконда” на Леонардо да Винчи, известна и като „ц”, се смята за един от най-загадъчните портрети в историята на световната живопис, пише Съновник.бг.

Всичко, свързано с картината, е тайна – възникването на катината, личността на нарисуваната жена, необяснимата променливост на лицето й. Взависимост от осветлението и от ъгъла на разглеждане на картината лицето изразява съвсем различни настроения – от лек намек за усмивка до почти саркастична усмивка.

Картината, която е с размер 77 на 53 сантиметра, е станала вдъхновение за създаване на стотици книги, филми, спектакли, но тайната си остава тайна. Тази тайна се крие в усмивката на Джокондата.

Леонардо нарисувал за Франческо Джокондо портрет на Мона Лиза, неговата съпруга, и след като работил върху него четири години, го зарязал недовършен.

По времето, когато рисувал портрета, той карал хора да свирят на лира и да пеят пред дамата, а също така канел и шутове, които да поддържат усмивката й. Затова, според изследователите, усмивката на Джокондата е толкова приятна.

Единственото свидетелство за това как е създадена великата картина, принадлежи на художника и писателя Джорджо Вазари, който е живял по времето на Леонардо.
Въз основа на твърденията му прочутият портрет се смята за изобразената жена на флорентийския магнат Франческо Джокондо, която ила на 25 години.

Има голяма вероятност Вазари да бърка и на портрета да е изобразена друга жена. Тя е нарисувана с воал на вдовица, а Джокондо е живял дълго. Освен това, ако е имало човек, който е поръчал портрета, защо Леонардо не му го е дал?

Виж още:Знаците, с които Вселената ни предупреждава да внимавамеЧесто съдбата ни дава ясни знаци, когато се движим в правилната посока или сме объркали нашия прав п…Feb 24 2021skafeto.com

Научните открития, които се оказват грешниПонякога научните открития са прекалено хубави, за да са истина. Случва се някое от тях да получи ши…Feb 22 2021skafeto.com

Няколко неща, които не знаем за ПарижВъпреки че Париж е един от най-посещаваните от туристи град в света, съществуват много факти за него…Feb 16 2021skafeto.com

loading...