диаманта Кохинор

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Смъртта на кралица Елизабет II отвори отново войната за диаманта Кохинор, едно от съкровищата на света. Четири държави претендират да им бъде върнат. А според слуховете кралицата-консорт Камила ще го носи на коронацията на Чарлз III.

В момента Кохинор или Планината на светлината се намира в лондонския Тауър с останалите бижута на короната. Оригинално е бил около 191 карата преди обработката, сега е точно 105,6 карата (21,12 грама).

Най-вероятно е открит в южна Индия през XIII век. Много индуси смятат, че той е Сямантака от приказките Бхагавад Пурана на бог Кришна. Той се появява на короната на „Пауновата династия“ на моголския шах Джахан. Въпреки невероятната си големина все пак е втора цигулка на рубина Тимур, защото моголите предпочитали цветни камъни.

След около век в ръцете на моголите диамантът се оказва първо в ръцете на Персийската империя, а след това и на Афганистанската империя.

Основателят на династията на Афшаридите свалили Сафавидската династия, Надер Шах, седнал на пауновия трон след поражението на 13-ия император на моголите Мохамед Шах. Именно тук, върху главата на един от пауните на трона, биографът на Надер Шах Мохамед Махарви за първи път записва виждането на кохинор (през 1740 г.) заедно с други видни скъпоценни камъни, като великия Тимур Рубин и Даря-йе Нур. Твърди се, че Надер Шах е възкликнал „Кох-и-нор!“, преведено от персийски – „Планината на светлината“, когато за първи път е получил известния камък.

Върнат е в Индия през 1813 г. от махараджата на сикхите Ранджит Синг. За него той олицетворява победата на неговата империя срещу династията Дурани в Афганистан.

Британската Източноиндийска компания се опитва да откупи диаманта, но безуспешно.

Кохинор
Mахараджа Дулееп Синг

Той остава в Индия до 1849 г., когато синът на Ранджит Синг – махараджа Дулееп Синг подписва договора от Лахоре. С него той признава британската анексия на Пенджаб и предава диамантът е предаден на новите власти.

Диаграма на шлифовката преди 1852 г.

Лорд Далхоулси, шотланския генерал-губернатор на Индия пренася ценния камък в Англия и той е показан през 1851 г. по време на Великата изложба. Всички остават разочаровни и съпругът на кралица Виктория принц Албер нарежда да бъде отново шлифован.

По това време стартират и слуховете, че известният диамант е прокълнат. Според тях, всеки, който го носи, ще има огромно нещастие, след като той е свързан с куп кървави битки в историята си.

Вероятно заради слуховете той така и не става звезда в кралската колекция. Кралица Виктория го носи рядко като брошка.

Кохинор
Кралица Виктория, носеща Кохинор като брошка (Франц Ксавер Винтерхалтер)

След това бе поставен в короните на кралица Александра и кралица Мери.

Кохинор
На короната на кралица Александра 1905 г

 

През 1937 г. вече е централен диамант на короната на кралицата-майка Елизабет.

Кохинор в предния кръст на короната на кралица Мери

Кохинор за последно се появи публично през 2002 г., когато короната бе поставена на нейния ковчег по време на погребението.

Индия за първи път иска да и бъде върнат през 1947 г., когато обява независимост от Великобритания. След това повтаря опита през 1953 г. след коронацията на Елизабет II и сега се опитва за трети път да си върне диаманта. Пакистан, Иран и Афганистан също имат претенции към него.