диамантеният дъжд

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Когато планираме деня си, повечето от нас ще проверят прогнозата за времето. Разбира се, ако вали, определено няма да отидем на плаж (можете, но ще се намокрите преди да сте се топнали в морето и ще ви е трудно да изсъхнете после). Ако е слънчево и горещо, няма да ходим на кънки с лед, защото това няма да свърши добре. Ако е ветровито, няма да ходим на „прекрасен“ пикник в парка (освен ако не искаме съставките на сандвича ни да летят навсякъде) и ако е облачно, определено няма да се печем, за да получим хубав тен. За нас проверката на времето на Земята е нещо, което правим сякаш по инстинкт. Обаче, поглеждали ли сте някога времето на Нептун? Е, може пък да искате – защото там диамантеният дъжд е реална прогноза.

Учените отдавна допускаха, че на Уран и Нептун валят диаманти, но вече разполагат с нови доказателства, получени и чрез опити, предаде Би Би Си.

Двете планети-гиганти са съставени от газове в полутечно състояние, чиято температура достига няколко хиляди градуса. Атмосферата им е съставена предимно он хелий и водород, но в по-дълбоките слоеве има по-тежки елементи, включително метан.

диамантеният дъжд
Снимка: NASA

Според хипотезата, на около 7000 километра под горната й граница налягането и температурата достигат такива стойности, че метанът се разлага на съставните си елементи – въглерод и водород. Лекият водород се издига към горните слоеве на атмосферата, а въглеродът при високото налягане и адски температури придобива кристална структура и се превръща в диаманти.

За да потвърдят теорията си, изследователи от Националната ускорителна лаборатория SLAC в Станфордския университет са пресъздали на Земята сходни условия, с помощта на уникална апаратура. Вместо метан (CH4) те са използвали за опитите си стирол (C8H8), тъй като физическите му свойства са по-близки до тези на веществото, превръщащо се в метан при колосалното налягане и температура на газовите гиганти.

С помощта на лазер, работещ със свободни електрони – LCLS (Linac Coherent Light Source), учените са нажежили стирола до температура от 5000 келвина (приблизително колкото на 10 хиляди километра под горния слой на атмосферата на Уран и Нептун). Освен това, те са увеличили налягането до 1.5 милиона бара. По думите на един от авторите на експеримента, „това е все едно да поставиш 250 африкански слона върху нокътя на палеца си“.

При опита учените са наблюдавали как въглеродът в стирола се превръща в диаманти, а останалата част от него се отделя като чист водород.

Вижте още:
САЩ се стреми да кацне първи на Марс„Ние отново гордо изстрелваме американски астронавти с американски ракети – най-добрите в света, от …May 31 2020skafeto.com

Ракета Falcon 9 на SpaceX с нов подвигРакета-носител Falcon 9 на SpaceX днес изведе успешно в орбита поредните 60 спътника, съобщиха от ко…Jun 4 2020skafeto.com

Национална гордост: Двама българи работили в екипа на SpaceXВ екипа, работил за историческия полет на частната ракета на „SpaceX“ в Космоса, има двама българи –…May 31 2020skafeto.com

Гигантският златен астероид може да направи всеки на Земята милиардерНАСА се отправя към гигантският златен астероид „Психея 16“ през 2022 година НАСА наблюдава близък з…Jul 4 2019skafeto.com