https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Зоопаркът в Маями сподели снимки на две бебета димни леопарди, предаде БТА.

„Двете леопардчета от мъжки и женски пол са изолирани в леговище заедно с майка им Секай, откакто се появиха на бял свят на 11 февруари. Така могат да избегнат външния стрес“, се казва в комюнике на зоопарка. Пазачи редовно следят здравословното им състояние. Животинките вече са били ваксинирани. Те са в много добре здраве, а майка им продължава да ги кърми.

„Сред непрестанния поток от стресиращи новини се надяваме, че това ще върне усмивките по лицата на много хора“, заявиха от дирекцията на зоопарка.

Димните леопарди са застрашен вид. Срещат се в горите в Южен Китай, Тайван и Малайзия.

Ареал

Димните леопарди – с черти както на големите, така и на домашните котки

Имат гъвкаво, издължено и набито тяло с изключително дълга опашка и къси крака, като задните са по-дълги от предните. Мъжките достигат на дължина 0,6 – 1,2 метра и тегло 15 – 25 кг, а женските 0,5 – 0,8 метра дължина и 10 – 15 кг тегло. Опашката на димния леопард е най-дългата в котешкия свят 0,5 – 1,2 м. (колкото дължината на тялото) и служи на животното за баланс при движение по дърветата. Петнистата, мраморна окраска на тази котка е характерна с впечатлението което създава – сякаш виждаш животното през димна завеса (откъдето идва наименованието му). Това е една от най-ефектните маскировъчни окраски сред хищните бозайници.

Димният леопард притежава анатомични черти присъщи както на Същинските (мъркащи) котки, така и на Пантеровите (ръмжащи) котки към които се отнася в съвременната класификация. Зениците му не са кръгли като при големите котки, а са типичните котешки зеници. Гърлото му също е устроено както при малките котки и може да издава мъркащи звуци.

От друга страна на лапите има по 5 пръста, както повечето Пантерови, като във връзка с дървесния си начин на живот е развил яки нокти и гъвкави глезени, позволяващи му да слиза от дърветата с главата надолу. Димният леопард се слави и като хищника с най-дълги при неговите размери кучешки зъби (около 5 см.).

Още:
Виво – най-величествената котка, виждана някога в интернет (СНИМКИ + ВИДЕО)Котка на име „Виво“ с впечатляваща сребристочерна козина си спечели хиляди последователи в Инстаграм…Sep 2 2019skafeto.com

Легендарните писатели: всяка котка е вдъхновение и изкуствоКакво обединява големите имена в литературата като Ърнест Хемингуей, Марк Твен, Чарлс Буковски, Жан-…Jul 31 2019skafeto.com