Ще дойде Видовден!

„Ще дойде Видовден!“ – едва ли има някой, който да не е чувал това предупреждение – било от добронамерени близки, било от наранени или обидени от самия него. Е, днес, на 15 юни отбелязваме Видовден. Според народните поверия това е денят от годината, в който всички грешници и провинили се ще бъдат наказани за делата си.

Видовден води началото си от езическите времена. В църковния календар такъв празник не е отбелязан, но въпреки това хората почитат светците Елисей (Лисе) и Вартоломей, както и сестра им Вида. Отдава се вужната почит и на Герман, който също е смятан за техен брат.

15 юни е и денят за предпазване от градушки, тъй като се счита, че Елисей, Вартоломей и Герман са „светците градушкари“.Какво представлява амулетът със синьо око и за какво служиНапоследък в България е много популярен един амулет. Знаете го всички – малки сини очи, които може д…May 25 2017skafeto.com

Тяхната задача е да изпращат природни стихии, които да дават възмездие на грешниците и провинилите се.

В народните поверия Видовден е познат и като „Денят на Страшния съд“, в който всеки очаква да бъде съден по делата си и да получи съответното възмездие.

Вида пък е еквивалент на римската Темида и ролята й в този ден е да отсее истината от лъжата и да определи кой заслужава наказание. По българските земи Видовден се свързва и с култа към Слънцето. От векове у нас хората посрещат този ден в ранни зори и чакат появата на първите слънчеви. Поверията гласят, че Слънцето ще ни дари със здраве и сила.

На този ден имен ден празнуват: Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.Прокоба или късмет? Черен щъркел кацна край Ахтопол, поверието гласи, че…Щъркелът е страхотна птица и всички я чакаме всяка една година. За да си вържем мартениците, или ако…May 17 2017skafeto.com

loading...