театъра

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Свързана е с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.Разделят ли се Андреа и Кобрата: Певицата с първа реакция след скандалаПоловинката на Кубрат Пулев – Андреа, разбуни духовете в Интернет с любопитни думи, които впоследств…Mar 26 2019skafeto.com

Приема се, че театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис – прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия тетаър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависомост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъста хор, който служи като акомпанимент.

Във Ванкувър, например, голяма част от театрите, които имат представления през този ден, правят отстъпка. Там се организира и събитието „Backstage with Bernard”, което се организира през седмицата на празника. Провежда се дискусия в Обществената библиотека с известни артисти от театъра. Шоуто „My First Time” се провежда във Waterfront Theatre, където всяка година Ванкувърският театрален професионален съюз събира доброволци от компаниите на своите членове да представят разкази, песни и сцени само за една нощ.

В България театърът придобива бързо разпространение. Първият театър в страната е построен в Пловдив – театър „Люксембург“,където играе най-старата театрална трупа в страната. Театърът имал 17 ложи с общо 64 места, елипсата на партера побирала между двеста и петдесет – триста стола.Цветан Василев превеждал всеки месец по 25 000 лева на Иван КостовЦветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам всеки месец на фирма на Иван Костов по 25…Mar 26 2019skafeto.com

loading...