музеите

На днешната дата отбелязваме Международния ден на музеите. На 18 май 1978 г. за първи път се чества този ден. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология, пише obekti.bg.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.Молитва, с която да се молим за изцелението на болен близъкВсеки от нас иска да бъде здрав и хората около него – семейство и приятели, да се радват на неспирно…May 15 2019skafeto.com

В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера.

От една страна, има стремеж да се представи историческата истина за явлението, а от друга, подборът на изложението експонати съдържа някакво послание, което най-често ни обръща към някаква страна на паметта и идентичността.

Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството и т.н. Международният ден на музеите се чества от от 1978 г. по решение на Международния съвет на музеите.

След Първата световна война се създават условия за изграждане на международен орган за сътрудничество в областта на музейното дело.

След Втората световна война през 1946 г. към ЮНЕСКО се изгражда Международен съвет на музеите /ICOM/. Според устава му: „Музей е постоянна институция с идеална цел, в служба на обществото и неговото развитие, отворена за публиката и занимаваща се с изследвания, които се отнасят до материалните свидетелства за човека и околната среда“.Молитва към майка Ксения за намиране на работа – действа безотказноВсеки от нас иска да има хубава работа, която да работи с удоволствие и да му носи добри приходи. Ви…May 13 2019skafeto.com

loading...