потребителите

Днес, петнадесети март, отбелязваме Световния ден на потребителите. Целта на инициативата е да бъдат напомнени правата на хората, когато купуват стоки и услуги, да се насърчи тяхната взискателност към търговците и нетърпимостта към проявите на нелоялност и некоректност. Комисията напомня, че българските и европейските потребители днес имат много повече права, които трябва да знаят и да отстояват, а именно:

– Правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им.
– Право на неподвеждаща реклама.
– Право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени.
– Право на договори без неравноправни клаузи.
– Право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 – дни.
– Право на безплатна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина.
– Правото на сдружаване.Мария Игнатова взе важно решение за Рачков и изригна: 12 години терорМария Игнатова си наложи ембарго върху връзката, или липсата на такава, с колегата си от „Господари …Mar 14 2019skafeto.com

Всички тези права и редица други са гарантирани за потребителите от Европейския съюз посредством развитието на нормативната база и действащи контролни органи. Тяхната реализация е подпомогната от усилията на неправителствени организации и браншови сдружения.

Основна задача на потребителите обаче, е да са абсолютно наясно с правата, които имат и винаги, когато биват нарушавани, да сигнализират и да се борят за тях, да ги отстояват. В наши дни има достатъчно много действащи институции и организации, чийто ангажимент е именно това – да се грижи за спазването на правата на потребителите и да съдейства на всеки, който подаде сигнал, че е жертва на злоупотреба или измама.

За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15 март 1983 г. и оттогава се превръща във важна дата за всички организации и институции, ангажирани със защита правата на потребителите.Този Запорожец с мощността на Porsche изуми и американците (видео)Стилният роудстър ЗАЗ-968 от Беларус заинтригува дори американското издание Jalopnik. Припомняме, че…Mar 14 2019skafeto.com

loading...