На днешната дата всички носещи името Тома празнуват. Името идва от Св. апостол Тома, наричан Тома Неверни – от Дванадесетте апостоли, родом от Галатия. Той не бил с другите апостоли, когато възкръсналият Господ се явил. Поискал и той да се увери лично във възкресението и това станало на осмия ден (Иоан. 20:27-28).

Св. Тома е проповядвал в Парта, Мидия и Индия. В един град обърнал във вярата царица Мигдония и сестра й Терциада.

Хвърлен в тъмница, в огнена пещ – на нажежена желязна скара, останал невредим. Поведен да бъде умъртвен вън от града, след него следвали новоповярвалите Азан и Сафот, висши сановници. Апостолът ги благословил: Сафот поставил за свещеник, Азан – за дякон.

Другото лице на Исус Христос. Вие знаехте ли тази част от историята му?Исус Христос е синът Божий. Той е фигурата, която е най-значима за християнската религия. Именно той…Dec 16 2017skafeto.com

Той е прободен с копие, като по-късно починал от раните. Мощите му били пренесени в Месопотамия, на гроба му ставали чудеса.

Тома идва от евреиската дума за близнак. На иврит тя изглежда така te’oma. Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

6 октомври се приема за патронен празник на архитектите, зидарите и строителите.
 


loading...